Nieuwbouw

Koeweit kiest voor Nederlands ontwerp

Het Architectenbureau HOK Netherlands en Pieters Bouwtechniek, beide uit Haarlem, zijn geselecteerd voor het ontwerp van de nieuwbouw, de bouw en de uitbreiding van het parlementscomplex in Koeweit.

Het plan van het parlementscomplex in Koeweit omvat twee gebouwen, een schuilkelder en een deel landschapsinrichting.

Ir. H. Brakel, directeur van Pieters Bouwtechniek zegt “apetrots” te zijn op de opdracht die hij samen met M. O’Con, vice president van HOK (Helmuth, Obata en Kassabaum) International Limited in de wacht heeft gesleept. “Binnenkort krijgen we een afvaardiging vanuit Koeweit op bezoek om de plannen en drie modelstudies door te spreken”, aldus Brakel.
De opdracht bestaat uit het ontwerp en de bouw van een gebouw met een vloeroppervlak van 16.000 vierkante meter voor 375 parlementsleden, een informatiecentrum van 6500 vierkante meter met ruimte voor 160 employes en een ‘civil defence shelter’ waarin plaats is voor alle 535 mensen plus tien procent bezoekers. Verder verzorgt het samenwerkingsverband de inrichting van de directe omgeving, inclusief parkeergelegenheden.
Over een modelconcept wil O’Con nog niets kwijt. Artist impressions kan hij pas dan verstrekken als duidelijk is met welke van de drie mogelijke conceptontwerpen de Koeweitse overheid als opdrachtgever verder wil. O’Con verwacht hierover op zijn vroegst rond kerst uitsluitsel te kunnen geven.
Wie er gaat bouwen is uiteraard ook nog niet bekend, maar volgens O’Con moet tenminste 40 procent van het aan te besteden werk worden ondergebracht bij bedrijven uit Koeweit. O’Con sluit overigens niet uit dat behalve HOK Netherlands en Pieters Bouwtechniek ook andere Nederlandse bureaus bij het ontwerp van de nieuwbouw betrokken zullen zijn. Bij de bouw is een bedrag gemoeid van circa vijftig miljoen dollar.
HOK rondde in 1992 de eerste renovatie af van het bestaande Koeweitse parlement. Ten gevolge van de eerste Irak-oorlog had het gebouw ernstige schade opgelopen. Vorig jaar nodigde de Koeweitse overheid HOK uit om te participeren in een tender voor de uitbreiding van het parlementscomplex. Behalve HOK waren ook Buro Happold, Kohn Pederson Fox Associates, Cansult en Jan Utzon Architects in de race. Het laatste bureau was verantwoordelijk voor de totstandkoming van het bestaande parlementsgebouw.
HOK werkt in Nederland al meer dan 10 jaar samen met Pieters Bouwtechniek. In hun samenwerking kwamen onder meer de Passenger Terminal Amsterdam, de Dexia Bank Tower en het nieuwe hoofdkantoor van Cisco tot stand.