Verbouwen

Nieuwe premies voor bestaande woningen

Europa verplicht alle lidstaten om in het kader van haar 2020-doelstellingen onder meer tot 20% minder primaire energie te verbruiken. Vlaanderen heeft deze doelstellingen vertaald naar het Energierenovatieprogramma 2020. Daarbij wordt een belangrijke inspanning van de woningmarkt gevraagd. De nadruk ligt op de isolatie van alle daken, de vervanging van alle enkele beglazing door hoogrendementsglas, het vervangen van een verouderde verwarmingsketels door verwarmingsketels met een hoog rendement en de na-isolatie van muren.

Enkel met energiezuinige nieuwbouwwoningen halen we in ons land die doelstellingen niet. In Vlaanderen komen er elk jaar een 30.000 nieuwe wooneenheden bij. Het bestaande woningpark - goed voor zo’n 2,7 miljoen huizen en appartementen in Vlaanderen – verbeteren, krijgt een belangrijke prioriteit. Vandaar ook de sterke nadruk in het subsidiebeleid op enkele relatief eenvoudige ingrepen die veel energiewinst kunnen opleveren.

Het grootste pakket premies wordt gegeven door de netbeheerder (Eandis of Infrax) voor woningen die al voor 1/1/2006 zijn aangesloten op het distributienet. De belastingvermindering voor energiebesparende investeringen blijft in 2012 alleen verder lopen voor wie investeert in dakisolatie in een woning die al minstens 5 jaar in gebruik is. Enkel wie al een overeenkomst getekend heeft met een aannemer voor 28/11/2011 kan in 2012 (betaling factuur) nog genieten van de belastingvermindering voor de andere energiebesparende investeringen die in 2011 van kracht waren. (bvb voor de plaatsing van ramen met hoogrendementsglas, de vervanging van een bestaande cv-ketel door een condensatieketel, de plaatsing van een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen).

Dakisolatie blijft de absolute prioriteit

Vanaf 2012 krijg je minstens 6 euro per m² van de netbeheerder voor dakisolatie als je de werken laat uitvoeren door een aannemer. De Rd-waarde moet minstens 3.5 m²K/W bedragen. Indien je zelf je dak isoleert, krijg je 3 euro per m². Voor wie nog beter isoleert, stijgt de premie. Je kan voor maximaal 120 m² een premie krijgen.



Ook in 2012 zal je nog kunnen genieten van een belastingvermindering voor de plaatsing van dakisolatie door een aannemer. De belastingvermindering bedraagt 30% van de investering, met een maximum van 2930 euro. Ook wie weinig belastingen betaalt kan genieten van deze maatregel onder de vorm van een belastingkrediet.

Muurisolatie: onderscheid spouw en buitenmuur

Vanaf 2012 stijgt de premie van de netbeheerder voor de na-isolatie van spouwmuren naar 6 euro per m² (max 800 euro). Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking. Bovendien moet de spouw minimaal 50 mm zijn en mag de lambdawaarde van het ingespoten isolatiemateriaal maximaal 0,065 W/mK bedragen. Vanaf juli 2012 mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven die volgens bepaalde opgelegde regels werken, de spouwisolatie aanbrengen om te kunnen genieten van de premie.
Bij de na-isolatie van een buitenmuur via de buitenzijde stijgt de premie van de netbeheerder naar 15 euro per m² (max 2000 euro). Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking. De Rd-waarde van het nieuw geplaatste materiaal moet minimum 2 m²K/W bedragen.

Vloerisolatie

Ook voor de vloerisolatie gaat de premie van de netbeheerder omhoog en wordt eveneens 6 euro/m² isolatie uitbetaald. De minimumeis van het geplaatste isolatiemateriaal blijft op 1,2 m²K/W. Dit komt overeen met minstens 3 à 5 cm isolatiemateriaal. De isolatie moet wel via een aannemer geplaatst worden.

Vervangen van enkel of dubbel glas door hoogrendementsglas

Vanaf 2012 maakt de netbeheerder een onderscheid tussen glas met U-waarde 1,1 W/m²K en 0,8 W/m²K (drievoudige beglazing). Bij het vervangen van enkel glas krijg je 12 euro/m² en mag de U-waarde 1,1 W/m²K bedragen. Wie echter al gewoon dubbel glas heeft en dit wil vervangen door hoogrendementsbeglazing moet kiezen voor beglazing met een U-waarde van 0,8 of beter om te kunnen genieten van de premie.



Zonneboiler

Vanaf 2012 stijgt de premie die de netbeheerder geeft bij de plaatsing van een zonneboiler naar 200 euro per m² - met een maximum van 1500 euro. Een gemiddeld gezin betaalt jaarlijks zo’n 300 euro voor de productie van sanitair warm water. Door een zonneboiler te installeren wint dit gezin 150 à 200 euro per jaar.

Warmtepomp

Wie in een verbouwing beslist om een nieuwe warmtepomp te laten plaatsen, kan hiervoor rekenen op een financiële tegemoetkoming. Er is per installatie een maximum van 1.700 euro voorzien en de premie geldt zowel voor elektrische warmtepompen als voor gaswarmtepompen. De berekening gebeurt via een formule waarbij rekening wordt gehouden met de prestatiecoëfficiënt van de warmtepomp (COP) en het vermogen. Er zijn nog een aantal randvoorwaarden voorzien, maar daarover kan de warmtepompinstallateur je alle details voor jouw situatie vertellen.

Premie voor condensatieketel voor beschermde afnemers

De beschermde klanten zijn de personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Zij krijgen een premie van 800 euro bij de plaatsing van een condensatieketel op stookolie of aardgas.

Premie van netbeheerder kan gecumuleerd worden met de renovatiepremie

De renovatiepremie is ondermeer van toepassing voor vervanging van ramen met enkele beglazing door ramen met hoogrendementsbeglazing, de plaatsing van een condensatieketel of een zonneboiler. Om in aanmerking te komen voor de premie, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, onder andere een bepaald maximuminkomen, de woning moet minstens 25 jaar oud zijn, je bent eigenaar-bewoner of verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor. Alle investeringen samen moeten minstens 10.000 euro bedragen (exclusief btw).

De premies van de netbeheerders stijgen jaar na jaar



In 2011 stegen de premieaanvragen bij de netbeheerders met 20% ten opzichte van 2010.

Ook interessant