Nieuwbouw

Nieuwe premies voor nieuwbouwwoningen

De woningen waarvoor we vanaf 2012 een bouwvergunning aanvragen, moeten voldoen aan de E70-norm. Maar binnenkort worden we verplicht nog beter geïsoleerde woningen te bouwen. Tegen 2021 evolueren we naar bijna-energieneutrale gebouwen (of BEN-gebouwen).

De Vlaamse regering heeft op 1 januari nieuwe premies ingevoerd voor energiebesparende investeringen in woningen. Dankzij die premies blijft het voor bouwers en verbouwers heel aantrekkelijk om te investeren in onder meer dak-, muur en vloerisolatie en hoogrendementsbeglazing.

E70 woning

Wat?
De huidige EPB-regelgeving (EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat) schrijft voor dat nieuwbouwwoningen waarvoor vanaf 1 januari 2012 een bouwvergunning wordt aangevraagd, maximaal een E-peil van 70 voor een K-peil van 40 mogen behalen. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger een woning is. Het K-peil is een maat voor het totale warmteverlies van een woning. Hoe lager het K-peil, hoe beter. In 2014 daalt het E-peil verder tot maximaal E60.

Isolatie?
E70 haal je door bijvoorbeeld te isoleren met volgende richtwaarden (andere materialen zijn ook mogelijk):
  • 5 cm pur of 6cm XPS voor vloeren op volle grond
  • 9 cm pur; 11 cm XPS of 13 cm minerale wol in de buitenmuren
  • 16 cm minerale wol in het dak.
  • Voor de ramen is dubbel glas met U-waarde 1,1 voldoende.


Ventilatie?
Natuurlijke ventilatie is voldoende, maar meestal wordt gekozen voor een ventilatiesysteem type C of type D met warmterecuperatie.

Premie van de netbeheerder voor nieuwbouw.
Voor bouwaanvragen vanaf 2012 geven de netbeheerders (Eandis/Infrax) een premie indien het E-peil 20 punten beter scoort dan het wettelijke E-peil (E70). De premie voor een woning bedraagt minstens 1400 euro. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie. Deze premie moet je aanvragen bij de netbeheerder, na het indienen van het EPB-aangifte.


* Als de nieuwe woning of het nieuwbouwappartement het gevolg is van een volledige afbraak en heropbouw van een bestaande woning of een bestaand appartement, zonder wijziging van de aard en de bestemming van de woning of het appartement, worden de E-peilpremies, verdubbeld. (de extra premie voor zonneboiler wordt niet verdubbeld).

Ook woningen met een bouwaanvraag van voor 1 januari 2012 kunnen genieten van een premie van de netbeheerder indien het E-peil minstens 20 E-peil punten lager scoort dan het toen gangbare E-peil (meer details over de premiehoogte op www.energiesparen.be).

Korting onroerende voorheffing voor verlaagd E-peil

Behaalt je nieuwbouwwoning in 2012 het E-peil 60 dan krijg je 10 jaar lang een korting van 20 % op je jaarlijkse onroerende voorheffing. Behaalt je woning het E-peil 40, dan loopt de korting op tot 40 %. De vermindering wordt verleend voor een termijn van 10 jaar, die aanvangt in het jaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil werd toegekend aan het gebouw. Woningen die niet onder de EPB-regelgeving vallen (aanvraag bouwvergunning voor 1 januari 2006) kunnen niet genieten van deze maatregel. Dit voordeel wordt automatisch toegekend door de Vlaamse belastingadministratie.

Ook interessant