Algemeen

Consument wil QR codes ook gebruiken in de bouwmarkt

In Nederland groeit de verkoop van smartphones aanzienlijk. Eén van de applicaties voor de smartphone is de QR (Quick Response) reader. Met deze reader kan de consument een QR code scannen en meer informatie over een onderwerp verkrijgen. Twee relevante vragen voor marketeers zijn of het gebruik van QR codes in de komende jaren zal groeien en in welke mate winkelende consumenten behoefte hebben aan de QR codes. USP Marketing Consultancy heeft dit nader onderzocht in het WoonOmnibus onderzoek onder ruim 500 consumenten.

Bekendheid QR codes groeiende

Consumenten die in het bezit zijn van een smartphone (de telefoon die nodig is om een QR code te kunnen scannen) zijn logischerwijs meer bekend met QR codes (63%) dan consumenten zonder smartphone (30%). Bijna één op de vijf smartphone bezitters maakt al gebruik van de QR codes (18%). Ook de verwachte mate van gebruik voor de komende 5 jaar is onder smartphone bezitters hoger. Van de smartphone bezitters die momenteel nog geen gebruik maken van QR codes verwacht 43% er gebruik van te gaan maken, tegenover 18% van de consumenten zonder smartphone.

Twee op de vijf consumenten met smartphone zijn geïnteresseerd in gebruik QR codes in bouwmarkten en folders
Vervolgens is aan de consumenten gevraagd in hoeverre zij het interessant vinden als QR codes in folders of in bouwmarkten gebruikt worden, zodat meer informatie over een artikel gevonden kan worden. Ruim twee op de vijf consumenten met een smartphone geven aan het (zeer) interessant te vinden als QR codes zowel in bouwmarkten als in folders gebruikt worden (respectievelijk 42% en 41%).

Aangezien het aantal smartphone gebruikers van 12 tot 75 jaar in Nederland van 8% in 2008 groeide naar 43% in 2011 (bron: CBS, oktober 2011) en men verwacht dat deze groei zal aanhouden, zal de interesse in het gebruik van QR codes naar verwachting nog verder toenemen. Het lijkt daarom voor retailers een logische keuze om de toepassing van QR codes in het aanbod van producten en diensten dit jaar verder uit te breiden.
Build for Life