Ventilatie

Installateurs spelen cruciale rol voor kwaliteitsgarantie ventilatiesysteem

De snel groeiende vraag naar ventilatiesystemen in woning- en projectbouw en de voortdurend evoluerende innovaties noodzaken een nauwe samenwerking tussen alle partijen van de bouwkolom. Hierbij spelen de architect en de installateur een cruciale rol. Zehnder intensifieert daarom de informatiestroom naar architecten en opleidingen over ventilatietechnieken voor installateurs. Dit versterkt de kwaliteitsgarantie van de ventilatiesystemen.

De rol van architecten bij het ontwerp van het bouwproject is cruciaal voor de optimale integratie van het ventilatiesysteem. Zij waken immers over diverse aspecten die een goede en gezonde werking van het ventilatiesysteem bepalen, zoals centrale schachten voor leidingen, compartimentering van droge en natte ruimtes in de woning om korte leidingen naar verschillende ruimtes mogelijk te maken en voldoende hoge plafonds voor het wegwerken van de leidingen. Kortom, een integratie van het ventilatiesysteem in de eerste fase van een bouwproject - van bij de ontwerpfase - laat toe om alle aspecten van een goed werkend systeem optimaal te integreren in het concept.

„Een goed en doordacht architecturaal concept verzekert zowel het esthetisch als functioneel welslagen van het bouwproject. Door de toenemende complexiteit van de bouwtoepassingen groeit het belang om rekening te houden met de technische aspecten van bij de ontwikkeling van het bouwconcept,“ aldus Magda De Baere, Communication Zehnder Group Belgium.

Informeren, opleiden en meten is de boodschap

Als fabrikant van kwalitatieve ventilatiesystemen, zowel van het type systeem C als D, is Zehnder zeer begaan met de kwaliteit van het binnenklimaat in gebouwen en woningen. Alle aandacht van het bedrijf gaat uit naar het ontwerpen en produceren van perfect werkende systemen die in geen enkel geval de gezondheid van de gebruiker in het gedrang brengen. Hierbij staan zowel het energieverbruik als de luchtkwaliteit centraal.
Om een optimaal werkend C- of D-systeem te hebben, spelen de integratie in het ontwerp, de correcte de montage van de installatie én de inregeling van de te respecteren luchthoeveelheden een cruciale rol. Zehnder pleit daarom voor betere kwaliteitscontroles, zoals bij electriciteitswerken, en meer informatie en opleiding in de branche voor alle betrokken professionele partijen.

Opleiding installateurs onontbeerlijk

Naast de integratie van het ventilatiesysteem in het architecturale concept zet Zehnder maximaal in op het informeren en opleiden van de installateurs. Zij staan immers garant voor de kwaliteit van de werking van het ventilatiesysteem door een professionele installatie. Uit de veelvuldig uitgevoerde testen in het Zehnder testlabo blijkt duidelijk dat een goed werkend systeem staat of valt met de kwaliteit van de installatie, ongeacht het type ventilatiesysteem.

Gezien het belang van deze professionele installatie voor de kwaliteit leidt de Zehnder Academy jaarlijks honderden installateurs op. Deze opleidingen die zich niet beperken tot productvoorstellingen maar tot alle aspecten van een professionele installatie drijven de kwaliteit van de plaatsing aanzienlijk op, zo blijkt uit de praktijk. In oktober start een nieuwe opleidingscyclus voor installateurs in de Zehnder Academy te Mechelen (meer informatie en inschrijven via www.ventilatie.com)

Installateurs vinden bij Zehnder informatie over installatie en onderhoud van ventilatiesystemen. Zij zijn immers bepalend voor een duidelijke communicatie naar gebruikers over ondermeer het regelmatig vervangen van filters, het reinigen van de ventielen en het aanbieden van onderhoudscontracten voor een professioneel en regelmatig technisch onderhoud van het systeem via het onderhoud van de unit, controle afregeling en onderhoud van de kanalen.

„Correcte kennis over de “do’s en don’t’s” van de plaatsing garandeert een goed werkende ventilatie, of dat nu een C- of een D-systeem is. Als markt leidende producent van ventilatiesystemen is het onze taak om via goede communicatie, informatie en opleiding voor alle betrokkenen uit de bouwkolom de goede werking van zowel C- als D systemen te verzekeren. Vandaar het belang om iedere partij hiervan bewust te maken,“ besluit Magda De Baere.