Nieuwbouw

Actieve deelname klant bij woningbouw vergroot kans op succes

Actieve deelname van de toekomstige bewoner of afnemer van vastgoed vormt in toenemende mate een belangrijk criterium voor het welslagen van vastgoed- of gebiedsontwikkeling. Het wordt bevestigd door een afstudeeronderzoek aan de TiasNimbas Masteropleiding Real Estate Management.

Ook blijkt uit de studie dat bij dergelijk Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) corporaties een belangrijke rol kunnen spelen. Immers, zij zijn immers ook actief als projectontwikkelaar op de koopwoningenmarkt. CPO is een ontwikkelingsmethode, waarbij woonconsumenten zich verenigen en samenwerken teneinde een collectief project te realiseren. De vereniging maakt gebruik van professionele ondersteuning qua samenwerking en qua woningbouw. Met name voor corporaties is CPO interessant doordat het toepassen ervan aansluit op datgene waarover de corporatie zich moet verantwoorden. Het blijkt dat via een CPO woningen in alle prijsklassen te realiseren zijn n dat het schaalvoordeel 20% - 40% lagere stichtingskosten bedraagt ten opzichte van de marktwaarde.

De corporatie speelt een cruciale rol in deze, vooral waar het betreft het verkrijgen van een hypotheek, de communicatie en het voorkomen dat deelnemers afhaken.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine