Vastgoed

Rotterdam pakt leegstand kantoren aan

De gemeente Rotterdam gaat in het kader van het actieprogramma `Aanpak Kantorenleegstand` elk jaar tien langdurig leegstaande kantoorpanden aanwijzen voor herontwikkeling of transformatie. Er geldt een verbod voor nieuwe kantoorontwikkeling in buitengebieden.

Rotterdam heeft met ruim 20 marktpartijen een convenant getekend dat tot doel heeft de toenemende leegstand een halt toe te roepen. In de gemeente is er 3,5 miljoen m2 kantooroppervlakte, waarvan 12,9% voor verhuur wordt aangeboden en 9,8% daadwerkelijk leeg staat. Om een snelle transformatie van lang leegstaande gebouwen mogelijk te maken, is onder meer afgesproken om de `SER-ladder` toe te passen. Dit houdt in dat nieuwbouw alleen is toegestaan als het niet in bestaand vastgoed kan.

Ontwikkelaars moeten via het principe `oud voor nieuw` in ruil voor nieuwbouw een bepaalde hoeveelheid incourante vierkante meters kantoorruimte uit de markt halen. Andere instrumenten zijn een premie op transformatie of sloop en toepassing van de Wet kraken en leegstand.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant