Verwarming & Sanitair

Vermindering CO2 na renovatie oude woningen

Chemieconcern BASF heeft met een aantal samenwerkingspartners het 3-liter-concept ontwikkeld waardoor het energieverbruik en de uitstoot van kooldioxide na renovatie van oude woningen drastisch vermindert.

Een van de onderdelen van het concept is de toepassing van een techniek waarbij in stucwerk opgenomen wasdeeltjes warmte opnemen of afgeven.
In het pilotproject van het 3-liter-concept bij woningen uit de jaren dertig van de vorige eeuw in het Duitse Ludwigshafen bleek het energiegebruik gedaald met 75 procent en de CO2 uitstoot met 80 procent. Centraal in het energiezuinige concept is de verwarming van de woningen met een katalytische brandstofcel. Een systeem voor geregelde luchtafvoer met warmteterugkoppeling beheerst bovendien het binnenklimaat. De beluchtinginstallatie zuigt de ‘gebruikte’ lucht uit de keuken en badkamer en leidt de lucht naar een warmtewisselaar. Daarnaast is een pittig pakket isolerende maatregelen genomen waarvan de toepassing van wasbolletjes in stucwerk een groot deel van de isolatie voor zijn rekening neemt.
BASF heeft een pleister ontwikkeld die 10 tot 15 procent warmte kan opslaan in microscopisch kleine wasdeeltjes. In de woningen is de speciale isolerende stuclaag 2 centimeter dik. BASF heeft de wasdeeltjes ‘verpakt’ om ze te kunnen mengen in stucwerk of beton.

Wasdeeltjes
Per vierkante meter pleisterwerk zijn 750 tot 1500 gram wasdeeltjes opgenomen. Het isolerende principe van de wasdeeltjes is gebaseerd op het smelten en stollen van de was. Wordt het buiten warm, dan neemt de was de warmte op en smelt. Bij het kouder worden van de buitentemperatuur werkt het systeem omgekeerd. De opnamecapaciteit van de 2 centimeter dikke laag is even groot als een 20 centimeter dikke muur die uit holle baksteen is opgemetseld.
De kunststof ramen hebben een kern van polyurethaan die extra isolatie oplevert en zijn voorzien van driedubbele beglazing. Voor bijkomende isolatie zorgt het edelgas dat als vulling in de ruimtes tussen de ruiten is opgenomen. Volgens een opgave van BASF gaat ten opzichte van de toegepaste ramen, bij enkel glas zevenmaal meer warmte verloren.
Alle buitenwanden zijn geïsoleerd met 20 centimeter dikke Neopor-platen, evenals het plafond van de kelder en het dak. Neopor is sterk verwand aan geëxpandeerd polystyreen, maar toevoegingen in Neopor reflecteren of absorberen warmtestraling en verhinderen warmtegeleiding. Volgens een eco-efficiëntie-analyse die BASF heeft toegepast, isoleert het isolatiemateriaal door de genomen maatregelen twee maal zo goed als polystyreen.