Vastgoed

Een derde Nederlanders niet tevreden over hypotheekadvies

Onderzoek van USP Marketing Consultancy heeft uitgewezen dat circa 32% van de woningbezitters, die in de afgelopen tien jaar een woning kochten, achteraf niet tevreden is over het verkregen hypotheekadvies. De woningbezitters, die hun nieuwe woning in de afgelopen twee jaar kochten, zijn over het algemeen positiever. Desondanks blijkt ook een vijfde van deze recente groep kopers niet tevreden over de geadviseerde hypotheekvorm.

Circa 37% van de woningkopers heeft vooraf bij een bank geïnformeerd naar de voor- en nadelen van de beste hypotheekvorm. De onafhankelijke hypotheekadviesketen werd door 28% van de kopers benaderd voor advies en circa een vijfde van de kopers won advies in bij een zelfstandige hypotheekadviseur. De hypotheek werd veelal ook daadwerkelijk afgesloten bij de geraadpleegde adviseur. Circa een op de tien woningkopers zocht zelf een geschikte hypotheek op het internet of met behulp van vrienden, familie of de werkgever.

Hypotheekvorm afhankelijk van gekozen adviseur
Verreweg de meest populaire hypotheekvorm is de aflossingsvrije hypotheek (44%) gevolgd door de spaarhypotheek (16%), de bankspaarhypotheek (9%), de beleggingshypotheek (8%) en de annuïteitenhypotheek (5%). Ook werd regelmatig een combinatie van bovengenoemde hypotheekvormen gekozen. Wat opvalt is dat de gekozen hypotheekvorm lijkt samen te gaan met het type adviseur. De woningkopers die een hypotheek afsloten bij de bank kiezen veel vaker voor een spaarhypotheek of annuïteitenhypotheek, terwijl de woningkopers die een hypotheek afsluiten bij een onafhankelijk adviseur of hypotheekadviesketen twee keer zo vaak kiezen voor een beleggingshypotheek.

Gebrek aan transparantie en hoge risico’s leiden tot ontevredenheid
Over het algemeen is een derde van de woningkopers niet tevreden over het verkregen hypotheekadvies. Een op de tien is zelfs zeer ontevreden en heeft achteraf spijt van de gekozen hypotheekvorm. De woningkopers die zijn geadviseerd door een hypotheekadviesketen zijn iets vaker ontevreden. Veel gehoorde klachten gaan over het feit dat de woningkopers op voorhand niet voldoende gewezen werden op de risico’s van de gekozen hypotheekvorm, het lage rendement van beleggingshypotheken, de hoge kosten die in rekening worden gebracht en de koppelverkoop van verzekeringen.

Circa 33% van de woningbezitters, die nu een aflossingsvrije hypotheek hebben, zouden deze hypotheekvorm niet meer overwegen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, mede omdat zij het grote risico op een restschuld onacceptabel vinden. Overigens is het sinds augustus 2011 ook niet meer mogelijk om een volledige aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Bij de woningbezitters met een beleggingshypotheek, geldt dat maar liefst 56% niet meer voor deze hypotheekvorm zou kiezen. Een belangrijk signaal naar de hypotheekadviseur om de klanten in de toekomst beter te informeren over de voor- en nadelen van de verschillende hypotheekvormen, de bijbehorende risico’s en meer transparantie te bieden over de kosten.