Vastgoed

Abu Dhabi koopt Chryslergebouw

Het is even slikken voor trotse Amerikanen. Twee van de beroemdste wolkenkrabbers van New York gaan over in buitenlandse handen, zo werd gisteren bekend. De nieuwe huisbazen: sjeiks die zwemmen in de oliedollars en Europeanen die profiteren van de spotgoedkope dollar.

De pronkstukken van de Big Apple zijn een dankbare prooi geworden. Een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi wil achthonderd miljoen dollar neertellen voor het karakteristieke Chryslergebouw, ooit uitgeroepen tot één van de tien mooiste gebouwen van de VS. Het belang van 75 procent in de art deco-wolkenkrabber in Manhattan is de zoveelste trofee voor sjeiks die profiteren van hoge olieprijzen en uitpuilende schatkisten. Het gebouw is nu eigendom van een Duitse dochter van een Amerikaanse investeringsmaatschappij.

Een ander pronkstuk uit de skyline van Manhattan gaat over in Europese handen. Het Flatirongebouw, de klassieke driehoekige wolkenkrabber die onlangs nog figureerde in de film Spider-Man, is weggekaapt door een Italiaanse investeringsmaatschappij: de Sorgente Groep. De Italianen hebben voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang vergaard. Met fikse korting, want een euro is al meer dan anderhalve dollar waard.

De twee deals zijn onderdeel van een trend. Investeringsmaatschappijen uit Koeweit en Qatar gaven vorige maand bijna vier miljard dollar uit aan onroerend goed in New York, zo meldde de New York Post dinsdag. Lezers reageerden gedeprimeerd op het nieuws. "Dit is de prijs die we betalen om in onze terreinwagens te rijden", zo luidde één reactie op de website van de krant. " We geven ons geld uit aan olie en zij kopen ons land op."

Het zijn niet alleen buitenlandse investeringsmaatschappijen die toeslaan. Particulieren zijn eveneens op koopjesjacht. Naast New York is Florida populair. De prijzen van onroerend goed zijn door de kredietcrisis op een dieptepunt beland.

Gecombineerd met de spotgoedkope dollar is een stulpje in Palm Beach en omstreken nu voor dumpprijzen te krijgen. In de afgelopen vijftien maanden zijn verkopen aan buitenlanders dan ook verdubbeld.