Bedrijfsnieuws

BAM Groep maakt pps kernactiviteit

Publiek-private samenwerking is, met de oprichting van een aparte divisie, voortaan kernactiviteit van de Koninklijke BAM Groep. Bestuursvoorzitter W. van Vonno twijfelt er niet aan dat een constante stroom van pps-projecten zal loskomen.

BAM is de eerste Nederlandse bouwer die zijn pps-activiteiten in een eigen bedrijfsonderdeel heeft gebundeld. Vooralsnog gaat de nieuwe divisie BAM PPS negentien reeds verworven pps-contracten begeleiden.

Bestuursvoorzitter Van Vonno verzekert echter dat dat aantal snel zal toenemen. “Pps is een geweldige groeimarkt”, licht de BAM-topman toe. “Overal in Europa zijn initiatieven. Wij nemen al een goede positie in en die willen we verder uitbreiden. Dat is de reden om een speciale divisie op te richten. De kennis en kunde wordt zo gebundeld. Bovendien kunnen we ons dan beter naar buiten presenteren, want we gaan ons echt heel sterk op deze markt begeven.”
Van Vonno ziet publiek-private samenwerking met name in Engeland van de grond komen. Nederland is in zijn ogen nog te aarzelend. Toch heeft hij goede hoop dat ook hier een constante stroom op gang zal komen. “Minister Peijs heeft aangegeven pps te ondersteunen. Dat is goed nieuws. Zalm heeft bovendien gezegd de renovatie van zijn eigen kantoor als pps-contract te zullen aanbesteden.”

Marktleider
Met drie contracten – de ombouw van de A59, de aanleg van de N31 en de hsl-zuid – is BAM in Nederland marktleider op het gebied van pps. In het buitenland timmert de bouwer eveneens aan de weg: in het eerste halfjaar van 2004 verwierf BAM twee scholenprojecten, in het Engelse Bristol en het Duitse Frankfurt. Eerder werden al in België twee grote werken binnengehaald: de paleizen van justitie in Antwerpen en Gent.
In portefeuille zitten nu in totaal negentien projecten met een waarde van 273 miljoen euro. Van het orderboek – 9,7 miljard euro groot – heeft inmiddels 10 procent te maken met pps. “We scoren goed. De verwachting is dan ook dat de omzet uit pps-activiteiten in een paar jaar tijd zal verdubbelen”, zegt Van Vonno. “Het mooie is dat dergelijke contracten een stabiele basis leggen onder het bedrijf. Je hebt immers niet alleen de uitvoering, maar ook ontwerp en jarenlang onderhoud en beheer. Deze activiteiten zullen leiden tot een stabielere cashflow en betere marges.”
Build for Life