Algemeen

Nederlandse Justitie doet invallen bij bouwbedrijven

Volgens het Openbaar Ministerie in Nederland worden op meer dan 45 plaatsen doorzoekingen gedaan bij bouwbedrijven. Justitie hoopt daar bewijzen te vinden voor oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude, overtreding van de Wet economische mededinging, omkoping en ambtelijke corruptie.

Het onderzoek naar de bouwfraude is begonnen nadat voormalig directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem in november vorig jaar een zogeheten schaduwboekhouding aan justitie overhandigde. Daaruit zou blijken dat in de bouwwereld illegale prijsafspraken zijn gemaakt en prijzen voor bouwprojecten kunstmatig zijn opgedreven.

De bouwconcerns Hollandsche Beton Groep (HBG) en Koninklijke Volker Wessels Stevin (VWS) hebben bevestigd dat politie en justitie dinsdag bij enkele van hun vestigingen en een werkmaatschappij invallen hebben gedaan. De inval bij HBG was in het kantoor in Gouda. In die stad zit de civiele tak van HBG. Er worden projecten uitgewerkt op het gebied van beton- en waterbouw en voor de wegenbouw. Ook in twee andere kantoren van HBG doet het Openbaar Ministerie onderzoek. Waar die kantoren zijn, wil HBG vooralsnog niet zeggen.

VWS bevestigt dat een inval is gepleegd in de vestiging van een werkmaatschappij in het Gelderse Buren. Het gaat om het bedrijf Gebroeders Van Kessel BV. Een woordvoerder zegt niet verbaasd te zijn over de inval, omdat het volgens hem past in het beeld van het onderzoek naar fraude in de bouwsector. Hij benadrukt dat VWS alle medewerking verleent aan politie en justitie. Ook bij de Groningse Koop Groep en in kantoren van het Rosmalense bouwbedrijf Heijmans zijn invallen geweest. Onder meer het kantoor van Koop in Eelde zou doelwit zijn geweest. Die bedrijven willen vooralsnog niets zeggen.

De overkoepelende organisatie voor de bouw, het AVBB, vreest dat de gehele bouw in een kwaad daglicht komt te staan. Dat is onterecht, aldus het Algemeen Verbond Bouwbedrijf in een reactie op de invallen door politie en justitie bij tientallen bouwbedrijven. Door de parlementaire enquête, die maar een beperkt deel van de bedrijfstak betreft, ontstaat een permanente stroom van negatieve publiciteit, meent de organisatie. De hele sector bestaat uit 15.000 ondernemingen met 300.000 werknemers.

Het AVBB gaat ervan uit dat alle bedrijven meewerken aan het onderzoek. Conclusies wil de koepel nog niet trekken. “Maar bewezen fraude vraagt om maatregelen.”
Build for Life