Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Het gelag  

Het gelag
`Huis bouwen wordt onbetaalbaar`. Dit soort krantenkoppen zie je steeds vaker. Meer en meer komt de focus van bouwen te liggen op betaalbaarheid. De overspannen discussie omtrent de woonbonus toont nog maar eens aan hoe gevoelig het allemaal ligt. De huidige en vooral komende energieregelgeving legt een strop rond architecten, aannemers en kandidaat-bouwers, zelfs een bescheiden woning bouwen zal voor veel (jonge) mensen een droom blijven. Gemiddeld moet je nu al zo’n 30.000 euro extra op tafel leggen tegenover enkele jaren geleden om aan allerlei normen te voldoen.

Hoe wereldvreemd moet je zijn om dat allemaal als doordacht en toekomstgericht beleid te blijven verkopen? Ik citeer de redactionele opinie in De Morgen van 26 september: “Generaties lang heeft het ruimtelijk beleid - inclusief woonbonus - het verwerven van een grote, eigen woning in landelijk gebied gestimuleerd. Dat beleid is achterhaald. De meeste politici beseffen het, de meeste burgers ook. Laat het debat beginnen.” Mogen wij in dat debat alstublieft ook een stem hebben? Zullen we dan meteen beginnen met de vraag naar intellectuele eerlijkheid.

Als u investeert in een levensdroom voor de komende 20, 25 of 30 jaar, heeft u dan niet graag àlle gegevens en objectieve cijfers naast mekaar? Dat, als er dan toch subsidies komen, die voor alle energiezuinige systemen moeten gelden, zeker als die u een pak minder kosten? Wij hebben de geothermie als goedkopere en efficiëntere oplossing voor nieuwbouw voorgesteld. Daar ga ik niet in detail op terugkomen. Maar we kunnen alleen vaststellen dat overheden en stedenbouwkundige diensten eenzijdig passiefbouw blijven promoten en bouwheren aan het handje leiden.

We weten wel hoe dat komt. De overheid is gezwicht voor de lobby van materiaalproducenten die ons wijsmaken dat passiefbouw de toekomst is. Dat je moet isoleren en luchtdicht bouwen tot je erbij stikt. En vervolgens dure systemen moet plaatsen om dat te voorkomen. Dat onze beleidsmakers echt niet weten van welk hout pijlen maken, bewijzen ze met onzinnige dingen als ‘bijna-energieneutraal’. Zoals ze ook uitblinken in bijna-maatregelen en bijna-visie, als je kijkt wat er met de zonnepanelen is gebeurd.

Ik gun iedereen zijn deel van de koek. Dat iedereen passief bouwt die dat wil en financieel kan. Maar dit gaat niet enkel over uw bouwbudget. Dit gaat over veel belastinggeld dat wordt gebruikt om te pronken met passiefscholen en passiefkantoren voor openbare diensten die onnodig duur zijn. En dan heb ik het nog niet over de milieu-impact van de ontginning, productie en transport van al die tonnen isolatie en ander materiaal.

Ik doe een laatste oproep naar neutraliteit en objectiviteit. Laat de bouwheer in alle vrijheid een geïnformeerde keuze maken. Veel illusies maak ik me niet. De luis zit diep in de pels van het systeem en gedijt er prima. Het enige hoopgevende is de mondigheid van de burger. Laat uw stem horen. Wees kritisch. Vraag aan uw architect alternatieve mogelijkheden. Sommige lezers zullen denken dat ik als geothermiespecialist hierbij enkel garen spin uit commercieel motief. Ik betreur dat, maar ga me niet uitputten in rechtvaardigingen. Ik kan u maar één ding meegeven: zoals de zaken er nu voor staan, passeren enkel de materiaalproducenten langs de kassa, en u en ik betalen het gelag.

Jean-Marie Plasschaert is Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde en realiseerde meer dan 1.000 woningen volgens verschillende methodes, van traditioneel tot passief. Vanuit die enorme ervaring wil hij op het vlak van duurzaam bouwen enkele mythes doorprikken en de wetenschappelijke objectiviteit opnieuw laten zegevieren.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
Geef uw mening over dit artikel
1 oktober 2013

Reacties van de lezers

onze woning is 7 jaar oud en prima geïsoleerd. We hebben een ventilatiesysteem
met warmte recuperatie. Werkte zeer goed tot er in de straat enkele bewoners een
houtkachel plaatste wegens te dure energie. Zo is voor ons de "verse buitenlucht
voor ons niet bruikbaar omdat wij de rook binnen trekken. De ministers zouden
best deze regelgeving (houtverbranding / fijn stof) eerst aanpakken voor men
zachtjes verplicht om te investeren in iets onbruikbaar. Schande!!!

6 oktober 2013  9:20 - jan, kruibeke

beste Mr Stranger,
Inderdaad een goed idee om het eens te laten uitpluizen door het passiefhuisplatform.
mvrgr,
J-M Plasschaert

4 oktober 2013  12:29 - Jean-Marie Plasschaert,

Beste Jean-Marie,

Ik zal hier later op antwoorden.

Mvg,

Jan Stranger

4 oktober 2013  10:28 - Stranger, Ekeren

Mr Stranger,
Wij gaan appels met appels vergelijken.
Uitgaande van een moderne woning met E-peil70 hebben we de meerprijs berekend.
1) ingeval we die omvormen tot een passiefhuis met E-peil 32 en k-peil 22 bedraagt de meerkost inclusief btw 38.000 EURO
2) ingeval we die omvormen tot een geothermiehuis met E-peil 32 en k-peil 34 bedraagt de meerkost inclusief btw 16.000 euro.
IDENTIEKE PRESTATIES DUS MAAR PASSIEF MEER DAN 20.000 EURO DUURDER IN OMVORMING.
Dit vanwege dubbel zoveel isolatie, driedubbel glas, potdichtheid 0.6, zonnewering en het elektriciteitsverslindend verluchtingssysteem D. Verder kan het ruimteverlies(vanwege de isolatie) tot 10% oplopen en vergen de luchtaanvoerkanalen van het systeem D veelvuldig onderhoud. De geothermische warmtepomp met inbegrip van boringen, aardsondes, vloerleidingen kost daarentegen slechts 10.000 euro meer dan de gasinstallatie bij een E-70 woning.
Vandaar slechts die meerkost van 16.000 euro tov de E-70 woning.
Onder deze link http://we.tl/M9LVmhWjXS kan u alle detailberekeningen downloaden
De geothermische warmtepomp vergt de eerste 30 j weinig of geen onderhoud en de verticale aardsondes in de tuin en de vloerleidingen in de woning gaan minstens 75j mee omdat ze over de volle lengte hermetisch ingekapseld zitten , de ene in bentoniet de andere in chape.
MAAR ER IS MEER.
Voor 75% van het budget van de meerinvestering van een woning met E-peil 70 naar een passiefhuis heb je al een geothermiehuis uitgerust met voldoende zonnepanelen voor een CO2 neutrale woning.
Met de ene helft van de zonnepanelen wordt dan het energieverbruik van de woning(verwarming, koeling, aanmaak warm water en verluchting) teniet gedaan. We bereiken dan reeds een E-peil 0.
Met de andere helft van de zonnepanelen wordt het huishoudelijke energieverbruik van zijn bewoners(koken, verlichting, elektronica,...)volledig teniet gedaan.
We doen dan nog beter dan E-Peil 0 en spreken dan van 0gr CO2-uitstoot!
EN NOG IETS.
Er is eveneens een grafiek bijgevoegd van het energieverbruik van onze eerste 70 geothermiewoningen.(gebouwd ong. 3j terug) Hun energieverbruik zit gemiddeld 50% ONDER het berekende energieverbruik volgens EPB. Daar zijn verschillende redenen voor, eigen aan de miskenning van de kracht van geothermie, maar daar ga ik het hier niet over hebben. Feit is dat de meeste woningen SLECHTS 12 pv panelen nodig hebben om E0 te bekomen.
Verder kunt u, als ongelovige Thomas, op www. geothermiehuis.be het geringe energieverbruik van 3 geothermiewoningen op de voet volgen.
En als u het riskeert om in uw passiefhuis uw gasinstallatie te vervangen door een warmtepomp met aardsondes(wordt veel toegepast voor de koeling, zoals u mij antwoordde op mijn column 'passief, warm aanbevolen'), wel dan is daar nog eens een bijkomende kost van 9.000 euro aan verbonden.
Tevens vindt u in bijgevoegde link http://we.tl/M9LVmhWjXS de bouwfysische verklaring ivm de optimalisatie van de isolatiedikte bij een geothermiehuis. U zult zien dat bij een verdubbeling van muurisolatie van 10cm naar 20cm er SLECHTS 2.2% afname van het energieverbruik teweeggebracht wordt in een geothermiehuis.
Mocht een en ander nog niet goed doordringen kom dan gerust naar de bouwbeurs Bis te Gent (5-13oktober). Het ingenieurs-en aanbestedingsbureau SCHELDIMMO staat in Hal 1 ter uwer beschikking met 10 infozuilen met touch-screens en I-pad technologie.
Met vriendelijke groet en nog eens bedankt voor de uitgelezen kans die ik gekregen heb om orde op zaken te mogen stellen.
Ir. Jean-Marie Plasschaert

2 oktober 2013  13:59 - Jean-Marie Plasschaert,


Jean-Marie,
Stuur maar door , ik zal het zeker bekijken.

Uit uw vorige bericht begrijp ik vooral dat uw woningen warm en comfortabel zijn, wat echter geen groot nieuws is, zelfs de slechts geïsoleerde woning van Vlaanderen kan je verwarmen mist de plaatsing van een voldoende krachtige verwarmingsinstallatie. Tevens geeft u aan dat u in de zomer koeling gebruikt, iets wat in België niet nodig is mits een goed ontwerp en een beperkt aantal maarteregelen tegen oververhitting. (deze zijn zelfs opgelegd via de EPB).

Als u kijkt naar het verslag van de VN zou u moeten begrijpen dat niet gebruikte energie nog steeds de beste is!

1 oktober 2013  23:01 - Stranger, Ekeren

Mr Stranger,
Morgen bezorgt mijn aanbestedingsbureau in woningbouw u alle details via dit kanaal. Echt bedankt voor de onverhoopte kans welke wij van u krijgen om aan alle lezers onze gedetailleerde, glasheldere berekeningen te mogen voorleggen. Ik geef u nu reeds mee dat ze ronduit vernietigend zijn voor het passiefhuis. Tot dan.
J-M Plasschaert

1 oktober 2013  19:28 - Plasschaert J-M,

Strange,... Stranger,... Strangest,....
sommigen weten echt wel niet waarover ze het hebben! Mocht u in zo'n woning wonen mr Stranger dan zou u weten dat het verbruik superlaag is (zelfs de helft van wat volgens de epb berekening bekomen wordt) en het comfort superhoog (overal echt warm in de winter en overal echt koel in de zomer). Ook het warm water hoort hier bij. Het scheelt natuurlijk dat u met enkel te isoleren ook het warme water hebt uitgevonden. E,n a propos, onze woning is niet slecht geïsoleerd, integendeel... Wij steunen dit concept volledig en raden het bijgevolg ook iedereen aan! Mr Plasschaert laat iedereen vrij te doen wat hij/zij wil, maar legt hier gewoon feiten op tafel. Maw, laat iedereen zijn vrijheid! Lange leve de burger!
Schitterende column, Jean-Marie!

1 oktober 2013  17:20 - cd, melle

Jean-Marie legt hier even zijn kaarten op tafel.... hij verkoopt (dure) warmtepompen... die wonen onbetaalbaar duur maakt.
Tevens werken de pompen op elektriciteit wat zeker niet de goedkoopste energie is. Hij vreest dat zijn warmtepompen niet meer gaan verkopen wanneer mensen hun huis beter isoleren! Huizen die voldoende geisoleerd zijn vereisen namelijk geen warmtepomp waarvan de prijs kan oplopen tot €25.000,- en uiteindelijk nog een hoog verbruik geven (elektriciteit is en zal nooit gratis zijn), zeker in een matig tot slecht geisoleerde woning!

1 oktober 2013  15:09 - Jan Stranger, Ekeren

Ik ben er het mee eens. Ik heb de indruk dat de regering niet naar de juiste mensen luisteren.
Je hoort ook nu huisdokters zeggen dat het de gezondheid niet ten goede komt. Te isoleren is niet gezond. De systemen mogen dan wel goed werken maar dan heb je ook nog het onderhoudsgeld waar niet over gepraat wordt.
Er moet rekening gehouden worden met energieverbruik, maar trop is trop. Passief!!!! daar geloof ik niet in!!! laat de bouwheer zelf bepalen. Ze zullen wel met de hulp van hun architect de juist beslissingen nemen want zij moeten het ook op een lange termijn zien en tenslotte de fakturen betalen.

30 september 2013  13:55 - Christel Van San, Tremelo

Ik las in "Ons droomhuis is klein" (HLN, 26/9/2013) dat de huidige generatie jongeren tuk is op luxeproducten zoals een smartphone èn een tablet èn een PC èn een mooie wagen èn minstens één keer op reis willen gaan. Dat zorgt ervoor het beschikbare budget voor de afbetaling van een eigen woning terugvalt op 700€ of een magische grens van 250 000€.

Met dat bedrag kan je ofwel een compacte lagenergiewoning bouwen of een passiefwoning ter grootte van een kiekenkot !
De enige die min of meer betaalbare Passiefhuizen bouwde, is er ondertussen al mee gestopt ! Als dat geen teken aan de wand is dat Passiefbouw te duur is...
Nu nog wachten op de overheid om dat in te zien...

30 september 2013  13:46 - KVM, Brussel

Weer nog eens ongenuanceerd !
...."ons wijsmaken dat passiefbouw de toekomst is..dat je moet isoleren en luchtdicht bouwen tot je erbij stikt. En vervolgens dure systemen moet plaatsen om dat te voorkomen"
Is dat zo ? De passiefhuisfans stellen toch dat ze geen verwarmingssysteem meer nodig hebben?
En onze beleidsmakers halen hun pijlen uit de koker van een RU-richtlijn, niet ?
Is ‘bijna-energieneutraal’ onzinnig? Het is alleen slecht gedefinieerd, en zal ook wel weer leiden tot daken vol PV-panelen, bij dezen die nog denken dat ze het met een condenserende ketel zullen redden.

30 september 2013  13:46 - Rik Van Rossen, Ninove

Ik lees heel graag uw bijdragen !

30 september 2013  13:23 - Architect DECLEYN, Brussel
Nieuwsarchief:   
 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Wat kunt u verwachten van 2018?
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2018 Shift Networks bvba