Isolatie

Vloerisolatie reduceert contactgeluid tot norm

Volledig nieuw en geen ‘vertaling’ van andere systemen noemt Fonofloor zijn akoestische vloerisolatie voor de nieuwbouw en de renovatie.

De Bossche onderneming Fonofloor biedt haar akoestische vloerisolatie voorlopig alleen aan voor het isoleren van contactgeluid in gestorte vloeren. Het bedrijf verwacht in dit segment een forse groei. De leverancier zegt te garanderen dat een vloer met Fonofloor voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit.

Het Bouwbesluit schrijft een minimale geluidsreductie van 5 decibell voor terwijl de zogeheten comforteis voorziet in een vermindering van 10 decibell. Die reductie is het gecombineerde resultaat van het gebruikte materiaal en de wijze van verwerking. Aannemers weten doorgaans niet hoe ze geluid moeten isoleren. Welbeschouwd verwerken ze de materialen op de gok omdat voor dit werk geen BRL is opgesteld. Deze feiten maken het uitermate moeilijk een garantie te geven over de uiteindelijke geluidsreductie. Fonofloor zegt met de gelijknamige vloerisolatie wel zo’n garantie te kunnen geven. De producten van het systeem vormen met elkaar een soort bad waarin de dekvloer drijft. Die constructie isoleert volgens Fonofloor contactgeluid het best.
De werking ervan blijft behouden wanneer de gebruiker de isolerende constructie intact laat. Een kaart in de meterkast informeert de bewoner hoe de isolatie het contactgeluid in de woning blijft isoleren.

Prestatiecertificaat
Het Bossche bedrijf levert het systeem met prestatiecertificaat alleen via vloerenbedrijven. Fonofloor selecteert deze verwerkers en zegt zo de prestaties van de isolatie te kunnen garanderen. Het materiaal Fonofloor bestaat uit een 8 millimeter dik membraam met een dynamische stijfheid van 18 Newtonmeter per kubieke meter. De leverancier noemt de weerstand tegen statische- en dynamische ponsbelasting ‘zeer hoog’. Het materiaal is waterdicht en kan zonder een extra folie-afdekking toe. Het wordt met een overlappende zelfkant op de uitvlaklaag aangebracht. De naden worden met waterdichte band afgeplakt. Langs de wanden worden isolerende kantstroken met een aangelaste folieflap aangebracht. Daarna volgen de dekvloer, harde vloerafwerking en de plint. Eventueel kan het opgaand binnenwerk ook op een strip geluidsisolatie worden gezet. Deze strip reduceert het geluid dat zich via de muren naar de draagvloer verplaatst.