Algemeen

Lichte stempel maakt werk stuk gezonder


“Een van mijn taken als directeur is me druk maken over de arbeidsomstandigheden hier op de werf en dus kijk ik nadrukkelijk naar arbo-onvriendelijke artikelen, die hier worden gehanteerd. En een van die artikelen is de schroefstempel”, aldus Feijen.

“Zo’n ding weegt zestien kilo en we hebben er 80.000 in het pakket. Elk van die stempels wordt gemiddeld tweeënhalf keer per jaar verhuurd. Dan hebben we het over 200.000 stempels, die telkens als ze retour komen, moeten worden gecontroleerd. Onze mensen pakken dus 200.000 keer een stempel in de jatten.”

“Het is hier geen vakantieoord, maar per man worden per dag vijfhonderd stempels opgetild. Dat is acht ton per dag. Vijf jaar geleden al heb ik bedacht, dat het anders zou moeten. We hebben een machine, een manipulator, laten maken die het de mensen makkelijker zou moeten maken de stempels te controleren en eventueel herstellen zonder zwaar tilwerk. Maar de machine staat in een hoek. Het werkte gewoon niet.”

Feijen probeerde aluminium, maar dat was veel te duur. Vervolgens bracht hij in beeld waarvoor de stempel het meest werd gebruikt. Zijn materieel wordt voor het overgrote deel in de woningbouw ingezet, dus 95 procent van de stempels zouden het met een maximale lengte van 240 centimeter kunnen doen, terwijl de stempels standaard drie meter zijn. En 90 procent van de stempels dragen maximaal 1800 kilogram.

“Kortom”, zegt Feijen, “onze stempels zijn overgedimensioneerd. Er moesten nieuwe worden ontwikkeld, die uitschuifbaar zijn tot 255 centimeter, een zo laag mogelijk gewicht en een draagvermogen van 1850 kilo hebben, arbovriendelijk en Aboma+Keboma-gekeurd zijn en ook nog tegen een concurrerend tarief te verhuren zou zijn.”

Zo kwam Feijen terecht bij Van Hout, directeur van Universal in Son, een van de grootste leveranciers en verhuurders van aannemersmaterieel in het zuiden van het land. Van Hout heeft zelf 150.000 stempels in omloop.

“Het ging niet helemaal vanzelf”, zegt Van Hout. “We zijn zo’n twee jaar aan het experimenteren geweest met de lengte van de binnenbuis en die van de buitenbuis om het knikpunt te bepalen. Uiteindelijk is het een stempel geworden met een minimale lengte van 157 centimeter – met een draagvermogen van bijna 2600 kilogram – en een maximale lengte van 255 centimeter bij een draagvermogen van 1850 kilo. Onze stempel hebben we dan ook de Arbo1 850 genoemd. Opvallend is verder, dat de schroefdraad wat lager zit en daardoor makkelijker hanteerbaar is dan gebruikelijk.”

“Universal blijft de leverancier”, zegt Feijen. “BAM Wilma Materieeldienst neemt per jaar 20.000 stuks af tegen een afgesproken tarief, dat lager ligt dan voor de gewone handel. Dat is de prijs voor het mee-ontwikkelen van de stempel. Maar verrassend genoeg is de nieuwe stempel niet alleen ruim twintig procent lichter – 12,7 tegen 16 kilo – hij is ook nog zo’n 25 procent goedkoper. En dat zal op den duur in de tarieven merkbaar worden.”

Van Hout verwacht veel van de nieuwe stempel. Hij heeft een glossy folder laten maken. “Voor de woningbouw is deze stempel ideaal”, zegt hij. “Het scheelt toch, zowel in gewicht als in geld. Een ander verhaal is de U-bouw. Daar zullen langere stempels nodig blijven. Wat betreft het hanteren op onze werf: voor ons geldt dubbel van wat voor Feijen geldt. De mannen die de retour gekomen stempels controleren, gaan tonnen per dag minder tillen.”
Build for Life