Algemeen

Vrije Pyramide voor Huub Smeets

DEN HAAG - De rijksprijs voor excellent opdrachtgeverschap, de Vrije Pyramide, wordt dit jaar toegekend aan stadsontwikkelaar Huub Smeets. Hij krijgt de prijs omdat hij in zijn werk nadrukkelijk let op de context van de stad. Het gaat Smeets daarbij niet alleen om de stedenbouwkundige en landschappelijke samenhang, maar ook om het architectonische detail.

Smeets is sinds 1988 directeur Stadsontwikkeling en Grondzaken van de gemeente Maastricht en vanaf 2000 directeur van de Vestedagroep. In Maastricht manifesteerde Smeets zich als een krachtig manager met een duidelijke en consistente visie, zo meent het ministerie van VROM dat de prijs toekent. In zijn Maastrichtse periode heeft hij zijn stempel gezet op een aantal belangrijke projecten, waarbij hij veel aandacht heeft gegeven aan de openbare ruimte: het Sphinx-Ceramique-terrein, het Maas-Markt-project, Randwyck, het Herdenkingsplein, Hoogfrankrijk en de Maasoevers.

Smeets toont volgens VROM steeds een maximale inzet, waarbij zijn motto is: 'bijna goed is fout'. Hij werkte nauw samen met veel toonaangevende nationale en internationale ontwerpers.

Bij Vesteda trekt hij deze lijn door. Op dit moment ontwikkelt hij projecten in onder meer Rotterdam (Wilhelminapier), Amsterdam (IJburg, Zuid-as, IJ-oevers), Eindhoven (Smalle Haven), Arnhem (Rijnboog) en de binnensteden van Venlo, Sittard, Breda, Hilversum, Den Bosch en Zandvoort. De duurdere huursector heeft de laatste jaren mede daardoor flinke kwaliteitsimpulsen gekregen.

Volgens Smeets is het opdrachtgeverschap een 'vak', waarvoor flexibiliteit, doortastendheid, duidelijkheid, deskundigheid en misschien zelfs een zekere mate van fanatisme vereist zijn. Het belang van goed opdrachtgeverschap zowel aan de publieke als de private kant kan volgens Smeets nauwelijks worden overschat. Het organiseren van maatwerk en kwaliteit is het hoofdelement in zijn aanpak.

Deze laatste Vrije Pyramide wordt toegekend op voordracht van rijksbouwmeester Jo Coenen. Met ingang van dit jaar wordt de tweejaarlijkse uitreiking van De Zeven Pyramides vervangen door een jaarlijkse Gouden Piramide voor inspirerend opdrachtgeverschap. De prijs van deze laatste Vrije Pyramide bestaat uit een trofee, een boek en een documentaire over zijn werk. Het boek verschijnt bij de prijsuitreiking.
Build for Life