Algemeen

NL: Ook houthandel merkt terugloop nieuwbouw

De grote hout- en materialenleverancier PontEecen heeft in de eerste helft van dit jaar flink minder materialen verkocht. Dit komt vooral doordat aannemers minder huizen en kantoren zijn gaan bouwen. De daling had zich volgens J. Kruijer, lid van de raad van bestuur van PontEecen, reeds in de tweede helft van 2001 ingezet.
In maart dit jaar meldde PontEecen uit Zaandam nog, dat het bedrijf een goed jaar achter de rug had. Ondanks de afname van de bouwproductie met 2 procent in de tweede helft van 2001 heeft het bedrijf over het jaar 2001 een nettowinst van 9,2 miljoen euro geboekt (2000: 9,1 miljoen euro). Als gevolg van het desinvesteren van de niet-kernactiviteiten daalde de netto-omzet licht naar 462,4 miljoen euro (2000: 481,9 miljoen euro). Bestuursvoorzitter J. Bruil: “Ondanks de moeilijkere marktomstandigheden heeft PontEecen een goed resultaat laten zien. Bij een licht lagere omzet lag de nettowinst zelfs iets hoger dan het jaar daarvoor. Daarbij zijn we in staat geweest om onze strategie verder uit te werken. Al deze inspanningen hebben ervoor gezorgd dat PontEecen een goede uitgangspositie heeft gecreëerd om ook in de huidige moeilijkere tijden onze doelstellingen te kunnen behalen.” In maart voorzag het houtbedrijf nog een groei voor de komende jaren.

Gedaald
De onderneming uit Zaandam meldde woensdag echter dat de omzet over de eerste zes maanden is gedaald tot 215 miljoen euro. Dat is 14,5 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. “Wij opereren in een marktsegment, waarbij wij wel veel materialen voor onderhoud en renovatie verkopen, maar in de woning- en de utiliteitsbouw loopt de verkoop terug”, aldus J. Kruijer, lid van de raad van bestuur van PontEecen. Volgens Kruijer is de daling zelfs verder doorgezet, dan iedereen had kunnen voorzien. Zo waren de prognoses van bijvoorbeeld het ministerie van VROM voor dit jaar niet zo laag uitgekomen. “U heeft misschien ook al opgemerkt, dat de prognose van maand tot maand wordt bijgesteld”, stelt Kruijer. PontEecen verwacht pas herstel in 2003. De bouwmarkt, zo voorspelde het bedrijf in maart al, zal in 2002 met ongeveer 2,5 procent afnemen.

Verkocht
Vanwege de teruggang sluit PontEecen een van haar drie vestigingen in Noord-Nederland. En heeft het bedrijf ook haar belangen in BEKA Houtproducten in Gramsbergen en Kamphuys te Nieuwegein verkocht. “BEKA hebben we verkocht, omdat het bedrijf onvoldoende aansloot op onze kernactiviteiten.” Door het verbreden van het pakket producten en diensten, zoals onder andere met de verhuur van gereedschappen, wil PontEecen steeds meer een rol hebben als dienstverlener voor de bouw. Daarbij richt PontEecen zich naast de professionele bouwers ook op de industriële afnemers en overige gebruikers zoals bijvoorbeeld de diverse onderhoudsdiensten. Verder richt de onderneming zich meer en meer op het leveren van toegevoegde waarde onder andere middels de prefab-activiteiten. De verkoop van BEKA had geen grote invloed op het nettoresultaat van PontEecen. Door kostenbeheersing bleef de nettowinst redelijk op peil: 4,5 miljoen euro tegen 5,6 miljoen over de eerste helft van vorig jaar. Daarbij speelt mee dat het bedrijf andere houtsoorten in het assortiment heeft opgenomen waarover meer winst wordt gemaakt. De winst werd 0,6 miljoen gestimuleerd door buitengewone inkomsten uit verkoop van onroerend goed. PontEecen N.V. is in het voorjaar van 2000 ontstaan uit de fusie tussen de voormalige Houtgroep Eecen Nederland N.V. en PontMeyer bv. Het bedrijf heeft in totaal 73 vestigingen verdeeld over heel het land met tezamen 1600 medewerkers.
Build for Life