Algemeen

bouwinnovatie maatschappelijke uitdagingen en meer jobs

Gisteren heeft de Vlaamse Confederatie Bouw haar witboek Bouwinnovatie overhandigd aan Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (foto). Het witboek benadrukt hoe belangrijk bouwinnovatie is om vier grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan: Vlaanderen uitbouwen tot groene logistieke draaischijf, de energie-efficiëntie in gebouwen fors opdrijven, minder grondstoffen in de bouw gebruiken en aangepaste woonvormen voor een groeiende én vergrijzende bevolking bouwen.

Ingrid Lieten: “Ik ben zeer tevreden met dit Witboek over Bouwinnovatie. De bouwsector heeft namelijk perfect begrepen dat we voor grote maatschappelijke uitdagingen staan en dat innovatie daarvoor oplossingen moet zoeken. Ik sta dan ook achter de doelstellingen uit het Witboek om bouwinnovaties te stimuleren die betaalbaar, gezond en duurzaam zijn. Dat is goed voor de portemonnee, goed voor onze gezondheid en goed voor nieuwe jobs in de bouwsector.”

Een voorbeeld geeft aan hoe het Witboek concreet een invloed zal hebben. Minister Lieten voorziet via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) 4 miljoen euro voor een project van VCB, VITO en KULeuven om via betonkernactivering, geothermie en andere technieken te komen tot bijna energieneutrale woningen. Die techniek zou op termijn toepasbaar zijn voor 50% van het Vlaams gebouwenpark. Deze innovatie heeft dus een grote maatschappelijke impact (minder energiegebruik) en creëert nieuwe jobs.

Op dit moment gaat ongeveer 2% van de onderzoekssubsidies van IWT naar de bouwsector. Wellicht moet de sector zelf ook meer inspanningen leveren om dossiers in te dienen, maar minister Lieten wil nagaan in welke mate de instrumenten voor het ondersteunen van innovatie aangepast zijn aan de bouwsector. Daarnaast zal zij op korte termijn een overleg opstarten met alle spelers uit de bouwsector, het IWT, de Innovatiecentra,… om te bekijken hoe de bouwsector zelf innovatiever kan worden.

Ten derde geeft de sector zelf het belang aan van Innovatief Aanbesteden. Innovatief aanbesteden moet toelaten een nog te ontwikkelen innovatie te bestellen, in plaats van een beproefd product of procédé aan te kopen. Bij een normale aanbesteding moet de overheid exact preciseren wat zij wil bestellen, terwijl bij innovatief aanbesteden net gezocht wordt naar originele en innovatieve oplossingen voor een probleem. Hierdoor zetten we in op meer innoverend gedrag van bedrijven. Op dit moment zijn er in de bouwsector reeds drie projecten goedgekeurd binnen het programma ‘innovatief aanbesteden’ (zuinige en passiefgebouwen en twee projecten bij Openbare Werken). Het totaalbudget van dit programma bedraagt 10 miljoen euro.

Ten vierde legt de sector volledig terecht de nadruk op cradle-to-cradle. De bouwsector is namelijk één van de grootste verbruikers van grondstoffen en potentieel dus ook één van de grootste producenten van afvalproducten. Indien producten meer en meer kunnen herbruikt worden, vermindert de nood aan grondstoffen. Minister Lieten investeert 5 miljoen euro in het innovatieplatform MIP2 waarmee projecten in verband met cradle-to-cradle gestimuleerd worden.

Tot slot heeft minister Lieten deze week opdracht gegeven aan de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie (VRWI) om een innovatieregiegroep ‘Bouw’ op te starten. Daarin worden een beperkt aantal innovatieleiders en –experts samengebracht om de minister van zeer concrete adviezen te voorzien, en om een innovatieagenda op middellange termijn uit te tekenen met duidelijke strategische en operationele doelstellingen, meetindicatoren en een stappenplan. De innovatieregiegroep zal binnen 3 tot 6 maanden haar resultaten presenteren.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Wij zijn verheugd dat de minister zo concreet wil ingaan op de vragen van de sector en hopen dat hier snel uitvoering op volgt. Snelheid is cruciaal om als Vlaamse bouw competitief te blijven. Maar dan zullen we ook kunnen rekenen op een groot aantal bijkomende groene jobs. Van groot belang is de ruime toepasbaarheid van de nieuwe technieken en concepten in de praktijk en daarvoor zullen we het aanbod aan basisopleidingen en bijscholingen in de bouw fors moeten aanpassen en uitbreiden. Nu reeds stellen we grote tekorten aan mensen vast op alle niveaus: van ingenieurs en technici tot uitvoerders. Zonder extra opleidingsinspanningen zal dit tekort nog toenemen. Ook daarvoor rekenen we op de steun van de Vlaamse overheid.”

Ingrid Lieten: “De Vlaamse Confederatie Bouw heeft hier prachtig werk geleverd, en ik zal deze insteek gebruiken om een overleg op te starten met de volledige bouwsector. Ik wil op korte termijn concrete acties afspreken met de sector zodat er meer innovaties tot stand komen die betaalbaar, gezond en duurzaam zijn.”

Het witboek is opvraagbaar bij: gerrit.degoignies@confederatiebouw.be
Build for Life