Architectuur

bis architectuurwedstrijd: Wonen in appartementen

Voor het vijfde opeenvolgende jaar organiseerde bis een architectuurwedstrijd. Na ‘Recente renovaties’ (2009), ‘Recente duurzame projecten’ (2010), ‘Buiten in de binnenstad’ (2011) en ‘Wonen en werken’ (2012) was het thema van 2013: ‘Wonen in appartementen’.

Jonge gezinnen met kinderen kiezen weer bewust voor wonen in het centrum van de stad, liefst op loop- en fietsafstand van de school, de winkel, het kantoor. Ze hebben de droom van een grote eengezinswoning met individuele tuin wat opgegeven en staan open voor valabele alternatieven. bijvoorbeeld een slim en functioneel appartement met een gedeelde tuin, als de ligging maar goed is. Ook een deel van de vergrijzende bevolking, de generatie voor wie stadsvlucht en grote alleenstaande villa’s ooit de normaalste zaak waren, zoekt steeds meer haar toevlucht tot de stad, dicht bij culturele instellingen, ontmoetingsplaatsen en zorgcentra, bevrijd van de last om voor elke verplaatsing de auto te moeten nemen.
De behoefte neemt toe aan appartementen met een duidelijke architecturale kwaliteit, die een interessante, vernieuwende bijdrage leveren, een zinvol antwoord proberen bieden op nieuwe maatschappelijke uitdagingen, zoals kleiner en compacter wonen zonder kwaliteitverlies.

Daarom koos bis voor deze vijfde architectuurwedstrijd het thema ‘Wonen in appartementen’.
Hoe kunnen appartementen concurreren met huizen?
Hoe kunnen ze op een duurzame, innovatieve én aantrekkelijke manier tegemoet komen aan onze onverminderde behoefte aan wooncomfort en levenskwaliteit?

winnaar bis architectuurwedstrijd, Atelier Vens Vanbelle

Wedstrijdcriteria

Drie types projecten kwamen in aanmerking: individuele appartementen met een slimme, efficiënte, verrassende inrichting (ook los van het gebouw waarvan ze deel uitmaken), volledige appartementsgebouwen, en huizen die na renovatie opgedeeld werden in appartementen.
De andere criteria waaraan de projecten moesten voldoen, waren:
  • opgeleverd in België tussen 2009 en 2013
  • voor residentieel gebruik
  • uitgevoerd door één of meer aannemers
  • duurzaam, in de ruimere betekenis van het woord


Weer veel inzendingen

De bis-architectuurwedstrijd is sinds zijn ontstaan in 2009 tot een begrip uitgegroeid. De jaarlijkse keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie is daaraan niet vreemd. Dat vertaalt zich in een groeiend aantal inzendingen, met dit jaar bijna 50 projecten! Het thema ‘Wonen in apartementen’ sprak duidelijk heel wat architecten en interieurarchitecten - die voor het eerst ook waren uitgenodigd - aan. Ook een aantal grote namen toonde interesse. De kwaliteit van de ingezonden ontwerpen varieerde volgens de jury van eerder banaal over behoorlijk tot uitstekend. Zoals de vorige jaren was er een mooie geografische spreiding van de deelnemers.

Algemene vaststellingen

  • Iets meer dan de helft van de inzendingen betrof nieuwbouwprojecten van zowel grote appartementsblokken (aan zee) als kleinere projecten in de centrumsteden. Toch zijn er bij de vier laureaten drie renovaties.
  • Qua materiaalkeuze voor de gevels, die uiteraard vaak opgelegd wordt door de bouwvoorschriften, valt op dat naast beton, baksteen, sierpleister en glas, vaker dan vroeger voor (een gedeelte in) hout wordt gekozen.
  • Binnenin is minimalisme nog steeds troef, met heel veel wit voor wanden en meubilair.
  • Er wordt vaak gekozen voor duurzame materialen.
  • Bij de nieuwbouwprojecten zien we veel uitkragende volumes en oversteken die bescherming bieden tegen zon en regen. Veel gebouwen zijn voorzien van ruime patio’s, binnenpleinen, koeren...
  • Eveneens opvallend is de voorkeur voor grote terrassen - waar mogelijk inpandig - en voor schuif- en harmonicadeuren.
  • De schaarse beschikbare binnenoppervlakte wordt meestal functioneel, intelligent en efficiënt gebruikt.


DE JURY

De jury bestond dit jaar uit:
Kris Coremans, burgerlijk ingenieur-architect en landschapsarchitect
Jo Lefebure, Stad Gent cel Architectuur
Ignace Vandenabeele, projectontwikkelaar Canal Properties
Veerle Wenes, Creative Director van de Artexis Group

4 laureaten, waarvan 1 winnaar

De jury keek voor de beoordeling van de projecten uiteraard in de eerste plaats naar de manier waarop de architect een antwoord heeft gegeven op de vraagstelling van de wedstrijd:
hoe kunnen appartementen een interessante, vernieuwende bijdrage leveren, een zinvol antwoord proberen bieden op nieuwe maatschappelijke uitdagingen, zoals kleiner en compacter wonen zonder kwaliteitverlies.

De jury kwam na rijp beraad tot een selectie van 4 laureaten, waarvan 1 zonder de minste discussie unaniem tot winnaar van deze 5de bis-architectuurwedstrijd werd uitgeroepen.
Deze 4 geselecteerde projecten worden tijdens bis tentoongesteld in hal 7, direct voorbij de ingang.

Winnaar: Vier inventieve stadsappartementen rond een patio
Architect: Atelier Vens Vanbelle

Laureaat: Appartement wordt mini-loft dankzij ‘wonderwall’
Architect: Barrera Pablo Architects

Laureaat: Verbouwing van een (klein) appartement
Architect: Moorsjacobs architecten

Laureaat: Van suikermagazijn tot woon- en werkerf
Verdickt & Verdickt architecten

Ook interessant