Architectuur

Laureaat bis architectuurwedstrijd: Moorsjacobs architecten

De Verbouwing van een (klein) appartement door Moorsjacobs architecten is uitgeroepen tot laureaat van de bis architectuurwedstrijd 2013. De architecten kregen de opdracht dit bescheiden tweeslaapkamerappartement van 74 m2 binnen een beperkt budget te renoveren. De wensen van de bewoners waren: een rustgevende plek met veel opbergruimte, één grote werkruimte en voldoende licht binnen zonder iets aan de raamopeningen te veranderen.

Dit heeft zich, in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers, vertaald naar een aantal minimale ingrepen die toch een maximum aan woonkwaliteit genereren.
Een groot houten wandmeubel, waarin enkele bestaande elementen (de haard, een technische koker) opgenomen werden, past uitstekend bij het meubilair van de bewoners. Het hout benadrukt ook de pracht van een natuurstenen wand en omgekeerd.

Verbouwing van een (klein) appartement, Moorsjacobs architecten

Er werd beslist om overal een gietvloer aan te leggen. Die verbindt alle functies en doet die in elkaar overlopen. Het appartement lijkt hierdoor veel ruimer dan het eigenlijk is.

Het appartement is heel open. Er zijn veel openingen maar weinig afsluitingen. Dit zorgt overal voor voldoende daglicht.

Verbouwing van een (klein) appartement, Moorsjacobs architecten

Wat overtuigde de jury?

  • Op het eerste gezicht eenvoudige maar toch goed doordachte en uitmuntende oplossingen voor efficiënt gebruik van de beperkte ruimte.
  • Keuze voor mooie en eerlijke materialen: veel hout, een beetje marmer.
  • De doorlopende pur-gietvloer is hier een verstandige keuze.
  • Kleine, fijne details, zoals in het houten meubel, de openingen in de muur...
  • Praktische multifunctionele bureau/werkruimte.
  • Heel aangename lichtinval.
  • Een budgetvriendelijke verbouwing.

Verbouwing van een (klein) appartement, Moorsjacobs architecten

Verbouwing van een (klein) appartement, Moorsjacobs architecten

Ook interessant