Algemeen

Zzp'er moet zich kunnen verzekeren

Het Nederlandse kabinet moet ervoor zorgen dat alle zzp’ers zich tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Nu worden veel zzp’ers die zich willen verzekeren door verzekeraars geweigerd. Bovendien lopen verzekeringen en uitkeringen vaak maar tot het 60e jaar. Dat zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, dé belangenorganisatie voor zzp’ers in bouw, hout en techniek.

“Leeftijdsdiscriminatie komt op grote schaal voor. Een 45-plusser is al te oud en wordt botweg de toegang tot een AOV-verzekering geweigerd. De ‘gelukkige’ die wel geaccepteerd wordt en de huizenhoge premie kan betalen, wordt in veel gevallen op zijn 60e uit de verzekering geschopt. Ook een uitkering loopt maar door tot iemands 60e." De zeven jaar tot de AOW moet de arbeidsongeschikte zzp’er maar zelf zien te overbruggen. En voor de zware beroepen is de situatie nog schrijnender. Zij worden er al op hun 55e uitgegooid.

Ook grijpen verzekeraars kleine wijzigingen in iemands werk aan om de verzekeringsvoorwaarden te versoberen. Verhoef wijst op een recent voorbeeld van een vakman die door de crisis zijn werkterrein moest verbreden. Zijn verzekeraar vond dat hij hierdoor meer risico liep arbeidsongeschikt te raken. Hij moest meer premie betalen en een eventuele uitkering zou al op zijn 60e in plaats van zijn 65e stoppen. “Dat is de straf voor iemand die zijn verantwoordelijkheid neemt en wil vermijden dat hij een beroep moet doen op de sociale voorzieningen. “

‘Amerikaanse toestanden’, vindt Verhoef. “En daarmee doe ik president Obama te kort. Want die heeft er met zijn Obama-care voor gezorgd dat alle Amerikanen zich kunnen verzekeren tegen de gevolgen van ziekte. Minister Asscher van Sociale Zaken kan daaraan een voorbeeld nemen. Hier worden oudere zpp’ers aan hun lot overgelaten als zij door een ongeval of ziekte niet meer kunnen werken.” “Hoogste tijd dat het kabinet hier oog voor krijgt” zegt Verhoef. “Als dit kabinet blijft weigeren verzekeraars op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te wijzen, is het er zelf voor verantwoordelijk voor dat zzp’ers die de pech hebben door ziekte niet meer te kunnen werken, noodgedwongen een beroep moeten doen op de sociale voorzieningen”.

Ook interessant


Build for Life