Nieuwbouw

Zwolse hogeschool steekt 80 miljoen in nieuw gezicht

De Hogeschool Windesheim in Zwolle is begonnen met de bouw van een nieuwe entree die ruim achttien meter hoog gaat worden. De achttien meter is de helft hoger dan de twaalf meter die het bestemmingsplan toestaat.

De grotendeels glazen entree van Windesheim moet eind dit jaar zijn afgerond. In de zomervakantie gaat het dak van de kantine omhoog tot het niveau van het bestaande C-gebouw. Een deel van de bestaande gebouwen wordt gesloopt en vervangen door meer eigentijdse schoolgebouwen. In het midden van het complex komt een parkachtige ruimte zoals bij Amerikaanse campussen. De nieuwbouw, begroot op tachtig miljoen euro, moet in 2013 zijn afgerond. Het ontwerp is afkomstig van architectenbureau Vegter uit Leeuwarden.

Rechtszaak
Omwonenden van de hogeschool hebben inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de hoogte van de nieuwbouw. Zij verbazen zich erover dat de gemeente de hogeschool vrijstelling van het bestemmingsplan heeft verleend. Het argument dat de hoogte van de entree bij wijze van kerktoren het levensbeschouwelijke karakter van de hogeschool benadrukt, wil er bij de omwonenden niet in.