Architectuur

Zwart Paard staat voor openheid en uitstraling

In 2003 kocht het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de voormalige brouwerij Hallemans voor een symbolisch bedrag over van de Franse Gemeenschap. De transactie hield in dat het leegstaand pand zou verbouwd worden tot atelierwoningen voor kunstenaars. Na de ateliers Mommen, die dateren van het einde van de 19e eeuw, is ‘Zwart Paard’ het tweede dergelijke complex in Brussel. Febelcem bracht een brochure uit, waarin het dieper inging op dit project.

De opdracht was het voorwerp van een wedstrijd die dat zelfde jaar gewonnen werd door de tijdelijke vereniging L’Escaut-Gigogne. Openheid en uitstraling vormden de leidraad om het project in het reeds dichtbewoonde stadsgebied van Molenbeek in te passen.
De bouw van een "toren", die in dialoog gaat met de brouwerij en haar geschiedenis, draagt bij tot de reorganisatie van het stratenblok en zijn ontsluiting naar de omgeving. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met Ney & Partners, Seca Benelux en het aannemingsbedrijf De Coninck. Marc Detiffe realiseerde een fotoreportage vanaf de bouwfase. Een tweede reportage, deze keer van de bewoonde atelierwoningen, is van de hand van Audrey Cerdan.

Een frisse wind
Aan het einde van de 19e eeuw bestond de brouwerij uit de twee bestaande vleugels, uit een noordelijk bijgebouw en een naar de straat gerichte eengezinswoning. Deze twee panden werden afgebroken om plaats te maken voor een compacte constructie in de hoogte. Daardoor kwam op het binnenplein meer ruimte vrij. Omdat het perceel aan twee parallelle straten grenst, werd een bijkomende ontsluiting ontworpen via het Brunfautplein. De westelijke vleugel wordt op die manier over twee niveaus geopend zodat een "binnensteeg" ontstaat. Een omheining geeft aan het perceel een privaat karakter. Tijdens bijzondere gelegenheden blijven de poorten echter open voor het publiek. Het gebouwencomplex krijgt op dat ogenblik een spilfunctie in de wijk. Het plein en de Zwart Paardstraat blijven ten alle tijde visueel verbonden.

Lees verder op Architectura