Nieuwbouw

Zuidas is net zo risicovol als Noord-Zuidlijn

Het nieuwbouwproject voor de Amsterdamse Zuidas is net zo risicovol als de Noord-Zuidlijn. Dat stelt de Rekenkamer Amsterdam in het rapport `Ontwikkeling van de Zuidas`. De Rekenkamer vindt dat de gemeente Amsterdam de Zuidas bij de Regeling risicovolle projecten moet onderbrengen. Als dat gebeurt zijn burgemeester en wethouders verplicht de raad beter te informeren over de risico`s.

De gemeente was van plan een publiek-privaat bedrijf op te richten dat belast zou zijn met de ontwikkeling van de Zuidas. Hiervoor zou 60% van de aandelen geveild worden aan private partijen. Door de recessie is het echter onmogelijk gebleken kopers te vinden. Drie weken geleden maakte de gemeente bekend de veiling daarom te staken.

Wanneer de oorspronkelijke plannen doorgang hadden gevonden, stelt de Rekenkamer, dan waren de risico`s voor de gemeente en het Rijk erg groot geweest. Voor private partijen daarentegen was het risico gemaximeerd, zij mochten namelijk in het geval van 350 miljoen euro verlies uitstappen. De winst die private partijen aan het project zouden overhouden werd niet begrensd. De Rekenkamer vindt dat boven een bepaald bedrag de winst anders verdeeld zou moeten worden. Het college van b&w vindt de adviezen achterhaald, omdat de veiling niet doorgaat. Volgens de Rekenkamer blijven veel risico`s ook zonder de veiling bestaan.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad