Nieuwbouw

Zorgen over veiligheid stellen bouw Freedom Tower uit

De bouw van de 541 meter hoge Freedom Tower op Ground Zero in New York is wegens bedenkingen over de veiligheid met enkele maanden uitgesteld. De politie van New York heeft een hele reeks wijzigingen geëist aan de bouwplannen voor wat de hoogste wolkenkrabber ter wereld moet worden. De bouwplannen zijn van de hand van de architecten Daniel Libeskind en David Childs.

Duurzaam symbool van de vrijheid
De toren zal gebouwd worden op de plaats waar eens de 411 meter hoge torens van het World Trade Center stonden, die op 11 september 2001 werden vernield door terroristen. Details over de gewenste wijzigingen werden niet bekendgemaakt. "Als duurzaam symbool van de vrijheid moet de Freedom Tower gebouwd worden in overeenstemming met de hoogste veiligheidsstandaard", zo zei een woordvoerster van de staat New York enkel.

Ten laatste 2009
De bouw van de andere gebouwen op de site van het WTC -onder andere een centrum voor hedendaagse kunst en een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van 11 september- wordt niet uitgesteld door de problemen met de Freedom Tower. Ten laatste eind 2009 zou de bouw van de Freedom Tower beëindigd moeten zijn. De 84 meter lange spits van de toren moet aan het vrijheidsbeeld doen denken. Net zoals het WTC zal de Freedom Tower over een dakrestaurant en een panoramaplatform beschikken.

Ook interessant