Duurzaam Bouwen

Zonnepanelenproject 'Scholen van de Zon'

Het zonnepanelenproject ‘Scholen van de Zon’ wordt vrijdag 29 juni officieel gemarkeerd. Bijna alle scholen in Heerhugowaard (op dit moment twintig) zijn de afgelopen jaren uitgerust met zonnepanelen en worden binnenkort voorzien van een symbolisch bord op het raam of de muur. De wethouders Jan Willem de Boer (Onderwijs) en Christiaan Kwint (Duurzaamheid) onthullen om 10.30 uur bij de Montessorischool aan de Smaragd het allereerste bord. Daarvoor geven zij een gastles over duurzaamheid aan de leerlingen van de groepen 5/6 en 7/8.

De afgelopen jaren is door schoolbesturen en gemeente Heerhugowaard samengewerkt in het project ‘Frisse Scholen’. Daarbij is geïnvesteerd in verbetering van het binnenklimaat, energiebesparing en duurzame energieopwekking, onder meer met behulp van subsidies van Provincie Noord-Holland, Rabobank Alkmaar e.o. en Agentschap NL. In het kader van het laatste punt zijn de zonnepanelen op de zogenoemde Scholen van de Zon geplaatst.

Op een display in deze scholen kunnen de leerlingen zien hoeveel energie door de zonnepanelen wordt opgewekt. En er wordt gewerkt aan een lesprogramma duurzame energieopwekking, waarin de link wordt gelegd met de zonnepanelen op het dak van de eigen school.

Het is de bedoeling dat de laatste tien schoolgebouwen de komende jaren ook worden voorzien van zonnepanelen. Tegenwoordig wordt dat bij nieuwbouw standaard gedaan. Focus, een duurzaam schoolgebouw, wordt over een aantal maanden opgeleverd en is volledig energieneutraal.