Tuin

Zonnebril voor hout

Bouwwerken van hout willen we beschermen tegen weersinvloeden. We hebben het immers niet voor niets gebouwd en willen er zo lang mogelijk van genieten. Dit klompenhok is gemaakt van geplatoniseerd hout (foto 1) en blijft daarom onbehandeld 15 tot 20 jaar goed. Alleen door invloed van wind, regen, warmte, kou, maar vooral zon zal het wel gaan vergrijzen.


Dit vergrijzen kan je voorkomen door het hout een zonnebril te geven in de vorm van een transparante zijdeglans (beits) met speciaal uv-filter. De transparante zijdeglans heeft een vochtregulerende eigenschap. Het hout wordt dus niet afgesloten en kan als ware ademen. Door deze zonnebril - die om de 4 jaar een nieuw laagje krijgt - gaat dit klompenhok nog eeuwen mee.


Het is wel zaak dat het onbehandelde hout eerst goed schoon en vetvrij gemaakt moet worden, en daarna de oneffenheden licht wegschuren (foto 2), met schuurkorrel 120; wel in de lengterichting van de houtnerf. Er komt een transparante laag overheen, dus je blijft de nerf altijd zien. Haaks op de nerf schuren geeft nare krassen en beschadigingen. Trouwens het is raadzaam hout altijd in de lengte richting van de nerf te schuren... tenzij je met mdf te maken hebt, want dan kun je lang zoeken naar de nerf . En na het schuren alles weer goed stofvrij maken.

Tip: Maak altijd eerst het hout werk schoon, anders verspreid je tijdens het schuren al het vuil en vet in en over het hout.

Voordat we de zijdeglans gaan aanbrengen eerst het potje goed door roeren (foto 3) zodat alle losse bestanddelen goed met elkaar gemengd zijn, zo krijg je het beste maar bovenal het mooiste eindresultaat.





Het aanbrengen van transparante verven kun je het beste doen met een brede platte kwast. Op deze manier krijg je geen aanzetten en lelijke overgangen in je schilderwerk. Maar als je niets anders hebt kan het ook met een ronde kwast. Rollen raad ik af, dan leg je de verf alleen maar als een soort filmlaag op het hout. Met een kwast kneed je de verf goed in de dieper gelegen delen van de nerf,en heb je een nog betere dekking en bescherming. Voordat ik ga schilderen haal ik de kwast even over een schuurpapiertje (foto 4). De losse haren zijn er dan gelijk uit en zitten straks niet in je verf.



Als eerste schilder ik de dieper gelegen delen en de hoeken (foto 5) en daarna hoger gelegen delen (foto 6) en net zo als bij het schuren schilder je ook met de nerfrichting mee. Op kaal hout is één laag niet voldoende. Ik adviseer zelfs minimaal drie lagen voor een optimale bescherming.

De eerste laag mag je 5% verdunnen maar de laatste twee zeker niet. En onthoud: tussen de lagen altijd met de hand licht opschuren, zo schuur je de laag weer een beetje open en kan de nieuwe laag dieper in de vorige dringen.



En ... mooi zonnebrilletje, hè? (foto 7)