Duurzaam Bouwen

Zonne-energiesector boos over netvergoeding voor zonnepanelen

De sector van de zonne-energie zal de nieuwe Vlaamse regeling voor groene stroom aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. De sector vindt het oneerlijk dat eigenaars van zonnepanelen een "netvergoeding" moeten betalen aan elektriciteitsbedrijven.
Vorige week vrijdag maakte de Vlaamse regering bekend hoe ze wil besparen op wat ze "de oversubsidiëring van zonnepanelen" noemde.

Elektriciteitsbedrijven kunnen voortaan een vergoeding vragen voor het gebruik van het net door mensen met zonnepanelen, de zogenaamde "netvergoeding". Wie met zijn zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, zal nog maar 90 euro krijgen per megawattuur.

Volgens de sector die zonnepanelen maakt en plaatst zullen ook mensen die al zonnepanelen hebben de netvergoeding moeten betalen, en dat is volgens hen tegen de Europese wet die zegt dat subsidies niet belast kunnen worden.

Daarnaast vinden ze het discriminerend dat andere groene technologieën geen netvergoeding moet betalen, en dat de besparingen bij hun pas volgend jaar zullen ingaan.

"Voor mij is het een kwestie van rechtvaardigheid", reageert bevoegd minister Freya Van den Bossche (SP.A). "Iedereen gebruikt het net, iedereen moet er dus ook een stukje voor meebetalen. Vandaag wordt de vergoeding voor het gebruik van het net verrekend als een percentage van de verbruikte stroom. Mensen met zonnepanelen betalen daardoor niet meer mee. Maar zij gebruiken het net evengoed, om er stroom af te halen en om er stroom op te zetten. Het is dus maar rechtvaardig dat ze voortaan ook een klein stukje meebetalen."