Tuin

Zomerse combinaties met geur en kleur

Zomerse combinaties met geur en kleur
Foto © Pelargonium for Europe
Met geraniums op balkon of terras ben je verzekerd van zo'n 5 à 6 maanden bloemen. Het voorjaar is het moment om ze buiten te zetten. De Pelargonium, zoals de zomerbloeier officieel heet, is sterk en er zijn tegenwoordig veel soorten die goed bestand zijn tegen periodes van droogte. Dat is voor planten die in potten staan extra prettig. Zet voor extra zomersfeer verschillende geraniumsoorten in terracotta potten bij elkaar of combineer ze met andere zomerbloeiers of groene hangplanten.

Zomerse combinaties met geur en kleur
Foto © Pelargonium for Europe

Diversiteit

Geraniums kun je in vier groepen indelen: Franse geranium (Pelargonium grandiflorum), hanggeraniums (P. peltatum), zogenoemde 'staande' soorten (P. zonale) en geurgeraniums (P. graevolens). Die laatstgenoemde bloeien niet of nauwelijks maar verspreiden een heerlijk parfum dat varieert van citroen- tot appelgeur. De bloeiende soorten, geuren iets minder sterk, maar hebben daarentegen prachtige bloemen in een breed scala aan kleuren, variërend van helder rood en roze tot zacht lila en wit. Ook de bloemvormen verschillen per soort.

Zomerse combinaties met geur en kleur
Foto © Pelargonium for Europe

Combineren

De verschillende geraniumsoorten kun je moeiteloos met elkaar in een pot zetten, maar je kunt ze ook combineren met andere zomerbloeiers. Vul een grote mand eens met geranium, lavendel en een sierlijke hangplant als Dichondra. Of wat dacht je van een combinatie van rode geraniums met blauwe Verbena en Salvia. De verschillende bloem- en bladvormen zorgen voor een mediterrane uitstraling. Ga je verticaal tuinieren? Kies dan voor hanggeraniums en combineer ze met klimop. Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot balkon of terras. Geraniums kun je ook in de border planten. Daar groeien ze in no-time uit tot bloemrijke ministruiken.

Verzorging

Geraniums zijn sterke zomerbloeiers waar je geen groene vingers voor nodig hebt. Zet ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw. Geef regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemetjes. De plant maakt dan continu nieuwe bloemknoppen aan. De bloei duurt tot diep in het najaar. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding. Geurgeraniums kun je het beste op een plekje in de halfschaduw zetten.

Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum en bloemist. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mijn-geranium.nl.

Zomerse combinaties met geur en kleur
Foto © Pelargonium for Europe

Ook interessant