Zo investeer je slim in het isoleren van een woning

Bron: Bouw & Wonen
Zo investeer je slim in het isoleren van een woning
Een woning isoleren kan betekenen dat je deze gemakkelijker kunt financieren. De investering in het verduurzamen van het huis betaalt zich namelijk niet alleen terug in lagere energiekosten, maar ook in een ruimer hypotheekbedrag. Op deze manier is isoleren wel heel aantrekkelijk. We leggen het uit.

Het verkrijgen van een hypotheek is tegenwoordig zo gemakkelijk niet. Dit jaar (2020) kan er honderd procent van de woningwaarde worden gefinancierd. Dat betekent dat er voor het aankoopbedrag van een huis een hypotheek beschikbaar is, maar de kosten koper uit eigen zak moeten worden betaald.

Voor wie investeert in maatregelen waardoor het huis energiezuiniger wordt, wordt dat bedrag opgetrokken tot en met 106 procent. Het gaat er dan wel om dat je inderdaad de energiekosten omlaag brengt door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te brengen, voor extra dubbel glas kiest of de woning isoleert.

Isoleren met steenwol, glaswol of PIR platen loont

Geen gek idee dus om in een woning bijvoorbeeld te kiezen voor isoleren met ofwel steenwol of glaswol. Behalve dat bijvoorbeeld steenwol zorgt voor de nodige isolatie, is het ook nog eens brandwerend en zorgt het voor een verbeterde akoestiek. Het is tevens volledig recyclebaar, dus duurzaam. Het is overal toe te passen; bij het isoleren van daken, muren en vloeren.

Zoín investering verdient zich terug. En datzelfde geldt voor isoleren met glaswol dat een iets goedkopere variant is. Ook dit materiaal kan veelzijdig worden toegepast en is zowel op rol als in platen beschikbaar. Het is een zacht materiaal dat eveneens brandwerend is en zorgt voor geluiddemping. Het is wel wat gevoelig voor vocht.

Een derde mogelijkheid om de woning goed te isoleren is het aanbrengen van PIR-isolatie. Dit zijn platen met een aluminium toplaag dat een dampwerende werking heeft. Om die reden kunnen PIR platen met 2-zijdig aluminium op veel plaatsen toegepast worden.

Een nůg lagere rente als je voor isoleren kiest

Met andere woorden: kies je voor isoleren van een woning, met onder andere de eerdergenoemde steen- of glaswol of PIR-platen, dan kun je een hogere financiering voor de woning krijgen.

Kom je aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), bij een koopprijs niet hoger dan 310.000 euro, dan kleeft er eveneens een voordeel aan het aanbrengen van energiebesparende maatregelen.

Kies je voor het op een gedegen manier isoleren van de woning, dan kan de aanschafsprijs tot een bedrag van 328.600 euro worden opgehoogd om in aanmerking te komen voor de NHG. Dat betekent dat bij een echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van de partner het huis niet met verlies verkocht hoeft te worden. Bij een NHG blijft er namelijk geen restschuld over. Een groot voordeel. Bovendien bieden banken vaak flinke kortingen op de hypotheekrente bij hypotheken met NHG.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo