Met de zomer in aantocht trekken werklui al eens vaker hun trui en/of T-shirt uit. Mét het risico dat een bekend fenomeen de kop opsteekt: de bouwvakkersspleet. Wanneer vakmannen en -vrouwen op hoge stellingen klimmen, of zich in bochten wringen onder een lekkende kraan, dan komt het iconische streepje bloot al eens ongewenst boven de broeksrand piepen. Wat de ene doet gniffelen, blijkt voor een groot deel van de Belgen best aanstootgevend. Uit een recent onderzoek in opdracht van Herock blijkt dat maar liefst zes op tien Belgen (60%) zich stoort wanneer ze een bouwvakkersspleet zien. Zeven op tien (71%) geeft toe dat zo'n zichtbare bilspleet invloed heeft op hoe ze naar vakmensen kijken. Zeker op het vlak van aantrekkelijkheid en professionaliteit zo blijkt. De helft van de bevraagden (51%) vindt een bouwvakkersspleet onaantrekkelijk. Daarnaast geeft bijna acht op tien Belgen (75%) aan méér vertrouwen te hebben in de professionaliteit van werkmannen en -vrouwen als die geschikte werkkledij dragen.
Worden we zelf slachtoffer van een laaghangende broek met cleavage, dan vinden we dat vooral gênant. Bouwvakker of niet, zeven op tien Belgen (73%) schaamt zich als hun eigen bilspleet zichtbaar is; en vrouwen (82%) nog een stuk meer dan de mannen (63%). Opmerkelijk is dat slechts één op de vijf (20%) er een opmerking over durft te maken.
![Herock - Zes op tien Belgen stoort zich aan de bouwvakkersspleet](https://www.bouwenwonen.net/foto/news/240614-16.webp)
De oplossing: stretch stoffen, hoge tailleband en verlengde bovenstukken
Laurent Van Laere, zaakvoerder van het Belgische bedrijf Herock wil vooral dat werkmannen en -vrouwen zich comfortabel voelen in wat ze dagelijks dragen. Daar zorgen ze voor door onder andere elastische stoffen te gebruiken in hun werkkledij. Zo blijven de broeken beter op z'n plaats zitten. Ze brengen ook 'slimfit' modellen op de markt die mee stretchen bij elke beweging.Daarnaast heeft Herock werkbroeken met een hogere, elastische tailleband in het assortiment, die de onderrug altijd netjes bedekken wanneer werklui zich voorover buigen. Om het risico op blote billen helemaal in te perken, maakt het workwear merk haar bovenstukken, zoals jassen, T-shirts en bodywarmers, gemiddeld 5 à 10 centimeter langer, zodat die netjes in de broek blijven zitten.
"Onze workwear is er voor werkmensen. We willen dat het in de eerste plaats handige werkkledij is, waarin ze gemakkelijk kunnen bewegen en waarin ze zich goed voelen. Oók wanneer ze voorovergebogen in een emmer cement staan te roeren of wanneer ze op de knieën vloertegels aan het plaatsen zijn", zegt Van Laere. "Of ze zich écht schamen voor zo een bouwvakkersspleet, dat weet ik niet. Wat ik wél weet is dat onze klanten heel bewust kiezen voor professionele werkkledij, omdat het nu éénmaal échte vakmannen zijn én ze dat - terecht ook naar hun eigen klanten willen uitstralen. Als ze een bouwvakkersspleet kunnen vermijden, zullen ze dat zeker doen!"