Interieur

Zelfs tijdens je vakantie tijd en rust tekort? Opruimen maakt gelukkig!

Zelfs tijdens je vakantie tijd en rust tekort? Opruimen maakt gelukkig!
Opruimcoach Annelies Mentink bundelt haar handigste stappenplannen in een praktisch handboek. De temperaturen stijgen, het ongeduld om eindelijk aan je welverdiende vakantie te beginnen ook. Actief of ontspannend, ver weg of in eigen land: je kijkt ernaar uit. Maar in je hoofd zitten al die dingen die je de eerste zes maanden van het jaar eigenlijk had willen doen. Eindelijk die berging uitmesten, afspreken met vrienden die je door alle drukte al lang niet meer gezien hebt, de kapotte tuinlamp (laten) herstellen,...

Je lijst is eindeloos, en je hebt al stress nog voor de vakantie goed en wel begonnen is.

Pik er die plannen uit die jij het belangrijkst vindt, en je krijgt het grootste cadeau van onze maatschappij terug: tijd. Tijd om te besteden aan zaken die er voor jou écht toe doen.


Met Opruimen maakt gelukkig onder de arm maak je komaf met alles wat overbodig is.

Als professional organizer en als eerste minimaliseercoach van België is Annelies Mentink ervan overtuigd dat er geen speciale talenten nodig zijn om op te ruimen. En wat meer is, er zijn ook geen foute manieren. Je hoeft er alleen maar aan te beginnen: stap voor stap. Opruimen is gelukkig is dus geen theoretisch handboek over opruimen, maar een lijst van efficiënte en praktische stappenplannen bij het opruimen en organiseren van spullen of zelfs van de rommel in je hoofd. Van het Administratieve kluwen van jouw papieren tot het creëren van zen op Zolder.

Met deze tips ga jij een zalige vakantieperiode tegemoet.

  1. Nu je nog even in school- of werkmodus bent, bereid je je alvast voor op een nóg georganiseerder najaar. Als je al belangrijke data hebt doorgekregen, zoals pedagogische studiedagen of extra schoolverlofdagen om er maar een paar te noemen, zet die dan nu al in je agenda. Nog handiger is een week voordien ook een alarm in te stellen zodat je eventueel je voorzorgen kan nemen naar opvang toe. Het is een kleine moeite die je later vergissingen én tijd bespaart.

  2. Nu je toch met planningen en data bezig bent: maak eens een planning voor deze vakantieperiode. Wanneer ga je op vakantie? Of hou je vakantie in eigen huis? Wanneer gaan de kinderen op kamp? Wat zijn de evenementen die je zeker niet wil missen? Dit overzicht zal je de stress besparen om zaken te willen doen die eigenlijk toch niet haalbaar zijn in de tijd die je hebt. Concreet neem je hiervoor twee grote vellen papier: een voor elke maand. Plan hierin alle vakanties en leuke feestjes in. Hou daarnaast pok vrije momenten over voor onverwachte dingen: een uitnodiging voor een barbecue, een aanbod om samen met familie of vrienden een uitstap te doen of gewoon tijd om niets te doen en heerlijk tot rust te komen.

  3. Vakantie nemen, dient in de eerste plaats om je batterijen op te laden. Ga jezelf dus niet afjakkeren met een ellenlange to do-lijst om alles bij te benen waar je de voorbije maanden niet aan toe gekomen bent. Pik er één of twee dingen uit die je echt wil aanpakken en die je het meeste voldoening zouden schenken. Ben je de frustratie over onvindbare spullen in je huis beu? Zet dit dan op je lijstje en maak het concreet: welke ruimtes wil je bijvoorbeeld uitrommelen of voor welke spullen wil je eindelijk een vaste opbergplek in huis? Zou je er meer baat bij hebben om jezelf een gezondere levensstijl aan te meten? Zoek dan uit wie of wat je daarbij kan helpen. Plan deze taken in tussen alle leuke zaken op de vakantiekalender. Zo kan je het nuttige en het aangename evenwichtig koppelen. Het voldane gevoel dat je na de vakantieperiode zal over houden, is goud waard!

  4. Als je een reis hebt gepland, heb je er baat bij om ook stil te staan bij de voorbereiding. Wie zijn je reisgenoten of reis je alleen? Of anders gezegd: zijn er kinderen die ge-entertaind moeten worden? Hoe reis je naar je bestemming en moet je wagen nog nagekeken worden? Je wil immers niet in de bloedhete zon in panne vallen in the middle of nowhere. Wat moet er in je bagage of wat mag er zeker niet in? Het is een overbodige kost en bovendien niet duurzaam om spullen op jouw vakantiebestemming te moeten kopen omdat je ze gewoon thuis vergeten bent. Wat wil en kan je gaan doen op je bestemming? Mijn allerbeste tip hier: zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te genieten van je reisgenoten én nieuwe omgeving.

  5. Laat je vakantie nog even doorlopen via je foto’s. Ongeacht waar je vakantie genomen hebt, in deze tijden van smartphones en digitale camera’s neem je ongetwijfeld wel een aantal leuke foto’s van verfrissende duiken, zwoele zomeravonden, virtuoze concerten of hippe trekpleisters. Laat deze foto’s niet zomaar op je toestel of op jouw computer staan, maar doe er wat mee. Verzamel zo bijvoorbeeld in een fotoalbum dat op je salontafel nieuwsgierige gasten kan prikkelen. Of hang de leukste foto's in een kader op een centrale plaats in je woning. Ideaal om na te genieten en te mijmeren over die deugddoende vakantie.

Ook interessant