Algemeen

Zelf klussen aan je auto

Zelf klussen aan je auto
Een auto moet in België vanaf de leeftijd van 4 jaar, een jaarlijkse keuring ondergaan. Zeker mensen die vaker klussen in en om het huis uitvoeren kunnen ook prima zelf technisch onderhoud en eventuele reparaties aan hun auto uitvoeren. Zo voorkomen ze eventuele problemen en extra kosten bij de technische keuring. Er zijn verschillende onderhoudsklussen die gemakkelijk zelf uitgevoerd kunnen worden. Het onderhoud kan opgedeeld worden in het exterieur en het interieur en technische zaken.

Zelf technisch onderhoud of reparatie uitvoeren

Hoewel sommige mensen zich niet snel zullen wagen aan klussen die betrekking hebben op de techniek van een auto, zijn er ook simpele klussen die iedereen kan uitvoeren. Denk hierbij maar eens aan het bijvullen van de motorolie of ruitensproeiervloeistof, het controleren van de bandenspanning of het vervangen van een defecte lamp. Iets ingewikkelder is al het vervangen van banden, het wisselen van zomer- naar winterbanden of vice versa (gemakkelijker als het om complete wielen met velg gaat) of het op gang brengen van een lege accu met startkabels. Mensen met meer ervaring draaien hun hand niet om voor het vervangen van een remschijf, pakkingen of bougies. Onderdelen zoals remschijven kun je bijvoorbeeld vinden in deze shop.

Klussen aan het exterieur of interieur

Voor de technische keuring is de staat van het interieur en het exterieur van minder belang. Maar zeg nu zelf, je wilt toch ook liever rondrijden in een auto die er verzorgd en netjes uitziet?

Het exterieur, de laklaag, heeft veel te verduren door weersinvloeden en vuiligheid en wordt vies, dof of krijgt krassen. Voorkomen dat vuiligheid zich in de laklaag bijt kun je door de auto regelmatig te wassen. Het liefst wel met de hand met een spons en zeem, omdat de borstel van een wasstraat weer krasjes veroorzaakt. Krassen en een doffe kleur krijg je weg door de lak handmatig te polijsten of met een polijstmachine. Ook het interieur kan eenvoudig zelf een opknapbeurt gegeven worden. Beschadigingen op leren bekleding kunnen onzichtbaar gemaakt worden met leerverf. Is het plastic op het dashboard, in de portieren of van de stoelen beschadigd? Dit kan verholpen worden door het plastic op die plaats te schuren, en in te spuiten met hechtprimer, drie lagen verf en een beschermende laag blanke lak.

Klussen in een werkplaats

Wil je zelf klussen aan je auto en heb je al onderdelen gekocht, maar niet het juist gereedschap. Er zijn garagebedrijven waar je per uur of per dag(deel) in de werkplaats een werkplek en gereedschap kunt huren. Zo hoef je zelf geen duur professioneel gereedschap aan te schaffen dat je zelden gebruikt, en kun je bij eventuele vragen terecht bij deskundige vakmensen.

Ook interessant


Build for Life