Bouwmaterialen

Zelf je thuiskantoor maken in je tuin? Dan is cellenbeton het geschikte materiaal

Zelf je thuiskantoor maken in je tuin? Dan is cellenbeton het geschikte materiaal
Je hebt je besluit genomen. Je wil graag zelf je thuiskantoor maken in je tuin. Om het budget binnen de perken te houden wil je ook graag zelf de handen uit de mouwen steken. In dit geval is cellenbeton het materiaal dat je graag wil gebruiken.

Cellenbeton of Ytong heeft een aantal belangrijke voordelen. Wil je zelf je thuiskantoor maken in je tuin dan kan je makkelijk in je eentje aan de slag. Het is een licht materiaal en vlot te verwerken omdat het gelijmd wordt. Voor je thuiskantoor in je tuin heb je met cellenbeton blokken een combinatie van een aantal unieke producteigenschappen. Ytong is thermische isolerend, wordt niet aangetast door vocht, is warmte accumulatief en brandveilig. Je kan er, variërend met de dikte van de blokken, dragende en niet-dragende muren mee bouwen. En wanneer je Low Energy of 007 Ytong gebruikt voor je thuiskantoor hoef je ook geen extra isolatiemateriaal in de buitenmuren te voorzien. Je creëert een warme buitenschil zonder koudebruggen.

Ytong cellenbeton

Enkele aandachtspunten wanneer je zelf je thuiskantoor wil bouwen

Een aantal zaken zijn aandachtspunten. Afhankelijk van de functie van de muur, dragend of niet-dragend, gebruik je verschillende cellenbeton blokken. Met verschillende densiteit en dikte. Let er ook op dat de eerste laag perfect waterpas ligt. Dit versnelt het bouwen achteraf. Loopt het toch wat mis, dan kan men altijd nog corrigeren met de Ytong rasp. Die eerste laag wordt niet gelijmd maar leg je in een mortelbed. Je kan perfect zelf een dekvloer leggen, hier zijn een aantal handige systemen voor voorhanden. Ben je echter vooraf niet zeker van je resultaat, besteed dit werkje dan uit. Leg die eerste laag cellenbeton of Ytong ook op een vochtwerende folie, je hebt altijd een waterkering laag nodig.
Lijmen van cellenbeton blokken behoeft geen ervaring, toch vraagt het een zekere behendigheid. Wil je vroeg in het jaar zelf je thuiskantoor in je tuin maken, ga dan zeker niet lijmen wanneer het vriest. En zorg tenslotte ook voor een goede wapening. Verbind de binnen- en buitenmuren met een bandijzer. Wil je graag vooraf alle info vergaren m.b.t. zelfbouwen met Ytong, dan kan je je bv. inschrijven voor een gratis workshop.

Heb je de muren van je thuiskantoor klaar, dan is het van belang ze nog waterdicht te maken. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht, het is echter wel een capillair materiaal. Het neemt dus vocht op. In droge periodes geven ze dit vocht natuurlijk ook terug af. Maar, zeker voor de cellenbetonblokken onder het maaiveld is het nodig ze waterdicht te maken. Hier heb je verschillende mogelijkheden. Je kan de oppervlakte behandelen en waterdicht maken of je kan een product gebruiken als Ecoform Permacon dat cellenbeton blokken waterdicht maakt door in het materiaal te trekken en binnenin een waterdichte laag te creëren. Je kan de Ytong blokken ook cementeren met een cementmix die een waterdichte mortel creëert.

Ytong cellenbeton

Bouw zelf snel en makkelijk met cellenbeton

Wil je zelf je thuiskantoor in je tuin maken dan heb je met cellenbeton een werkwijze die toelaat snel te bouwen dankzij de grootte en ergonomie van de blokken, de vlotte verzaging en het gebruik van lijm in de plaats van mortel. Je thuiskantoor vormt met Ytong een homogeen geheel waardoor je koudebruggen en spanningen of scheuren, als gevolg van het gebruik van de combinatie van verschillende materialen, vermijdt. Je bouwt en isoleert tegelijk dankzij de unieke samenstelling van cellenbeton. Gemaakt van zand, kalk en cement, met toevoeging van aluminiumpoeder, bevat cellenbeton een massa aan stilstaande luchtbelletjes wat in unieke isolerende eigenschappen resulteert.

Heb je de muren klaar, dan zijn er tig mogelijkheden inzake afwerking. Gaande van pleister of crepi, houtbekleding, steenstrips, cementpleister, spuitkurk, … tot aluminium muurbekleding.
Wil jij graag zelf je thuiskantoor maken in je tuin en aan de slag gaan met cellenbeton? Overweeg dan zeker vooraf een gratis workshop te volgen. Het geeft je de gelegenheid al je vragen m.b.t. cellenbeton beantwoord te zien, het verlijmen aan te leren en een overzicht te krijgen van alle mogelijkheden te krijgen die cellenbeton biedt.

Ook interessant