Algemeen

Xylos lanceert dienst die gestolen computers opspoort

De Antwerpse computerdienstengroep Xylos lanceert een dienst die diefstal van de schootcomputers van zijn klanten moet tegengaan. Een 'onzichtbaar' stukje software alarmeert het bedrijf wanneer en waar een gestolen laptop met het internet verbonden wordt.

Bedrijven die hun computerpark laten beheren door Xylos kunnen op al hun schootcomputers een stuk software laten installeren dat zich na de installatie volledig 'onzichtbaar' maakt. Nergens zijn er icoontjes of bestanden te zien.

Geeft de klant de computer evenwel als vermist op, dan treedt de software in actie zodra de verdwenen laptop ergens op het internet aangesloten wordt. Zonder dat de nieuwe gebruiker dat merkt, stuurt de laptop een bericht naar Xylos. Op basis van meegestuurde gegevens over de gebruikte internetaansluiting kan Xylos nagaan vanuit welk huis in welke straat de laptop gebruikt wordt. Die gegevens worden doorgespeeld aan de klant. Die kan dan de politiediensten op de hoogte brengen.

Personeel

In de meeste gevallen volstaat het echter het nieuwe adres van de laptop eens naast de adressenlijst van het personeel te leggen. In de VS blijkt immers dat 70 procent van alle als vermist opgegeven laptops ontvreemd is door personeel van het bedrijf zelf. 'Uit ons voorlopig onderzoek blijkt dat dat percentage in Europa ongeveer even groot is', zegt Ludo Wijckmans, de algemeen directeur van Xylos.

Om de schade door het verlies van informatie zo klein mogelijk te houden, kunnen met de software vanop afstand ook (vertrouwelijke) bestanden op een computer vernietigd of gekopieerd worden zodra de computer op het internet wordt aangesloten. Ook kan een bericht op het scherm komen, waarin staat dat het bedrijf weet dat de computer gestolen is, met daarbij de locatie van de nieuwe gebruiker en het telefoonnummer waarnaar die kan bellen om de laptop terug te brengen.

Als de nieuwe gebruiker alle bestaande software van de gestolen laptop haalt en die volledig herformatteert, verdwijnt ook de software die de dief kan ontmaskeren.
Build for Life