Vastgoed

Wrakingsverzoek in vastgoedfraudezaak verworpen

De wrakingskamer van de rechtbank in Haarlem heeft donderdag een verzoek tot wraking van advocaat Willem Koops verworpen. Koops staat Jan van V. bij, hoofdverdachte in het omvangrijke vastgoedfraudeproces. Advocaat en cliënt vonden dat rechtbankvoorzitter Rino Verpalen en zijn twee collega-rechters zich vooringenomen hebben betoond. Volgens de wrakingskamer is daarvan geen sprake. Ook is er geen grond vooringenomenheid te vrezen, aldus deze kamer.

Voor justitie geldt Van V. als spil in de fraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Hij wordt verdacht van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het wrakingsincident ontstond op een de zitting van 22 december. Voorzitter Verpalen deed toen een uitspraak die bij advocaat Koops verkeerd viel. De uitspraak hield verband met de aanvang van het opsporingsonderzoek. In de zaak tegen Van V. is dat een heikel punt: Koops probeert aan te tonen dat onderzoek van de Belastingdienst en het strafrechtelijk onderzoek door elkaar heen lopen.

Rechter Verpalen gaf toe dat de gewraakte zin 'imperfect' is, maar bestreed dat hij vooringenomen is. Het Openbaar Ministerie kwalificeerde het wrakingsverzoek als een 'verkapte appèlmogelijkheid' dat slechts tot doel had 'zand in de machine te strooien'.