Verbouwen

Workshop: rot hout repareren

In het geval van achterstallig onderhoud kan het ook zijn dat het hout onder de beschermende laag verrot is. Dit controleer je door op de plaats van de scheurtjes met een schroevendraaier voorzichtig te prikken. Verdwijnt de schroevendraaier moeiteloos in het hout, dan heb je met rot te maken. Dit houdt niet gelijk in dat het hele kozijn moet worden vervangen. Verrot hout is eenvoudig te repareren met een houtrotvuller. Hoe dit werkt, staat in de kleine workshop van de reparatie van een keukenraamkozijn.

Als klusser is het belangrijk om de eigenschappen van een produkt goed uit je hoofd te leren, zo leer je verschillende toepassingen met het product.

Eigenschappen

_ Zeer goede hechting.

_ Vormvast: zakt niet uit.

_ schuur-, spijker- en schroefbaar.

_ Flexibel: vangt de werking van het hout op.

_ Krimpt niet.

_ IJzersterk.

_ Ongevoelig voor vocht en weersinvloeden.

_ Overschilderbaar met alle verfsoorten (alkyd en acryl) en dekkende beits.

_ Binnen en buiten te gebruiken.

_ Gemakkelijk (1:1) te mengen.

_ Kleur: naturel.

1. Verrot hout en loszittende delen grondig verwijderen.


2.Ondergrond schoon en droog maken.



3.Voor optimaal resultaat: impregneer het verrotte hout met Houtrotstop.Het verse hout wat overbljift na het verwijderen van het rotte hout is meestal al een beetje aangetast dus al een stuk zachter. De houtrot stop maakt dit weer hard en dood alle sporen van de schimmel. Hierdoor wordt verdere aantasting van het hout voorkomen.


4.Na ca. 6 uur droging (bij 20°C) van Houtrotstop kan Houtrotvuller aangebracht worden.





5. Houtrotvuller component 1 en component 2 op een harde ondergrond met een plamuurmes goed mengen, tot een egale kleur is ontstaan. De mengverhouding dient altijd 1:1 te zijn. (uit beide blikken een gelijke hoeveelheid nemen).

6.Niet meer aanmaken dan binnen 20 minuten verwerkt kan worden i.v.m. uitharding.



7.Houtrotvuller aanbrengen met een plamuurmes. Bij grotere reparaties is het verstandig om een bekisting te maken dit die je met een stukje hout bekleed met huishoudfolie of een plastictas (hier hecht de vuller niet aan).



8.Schaven, schuren, schilderen, etc. is mogelijk na 6 uur (bij 20°C). Met Andere woorden de houtrotvuller heeft de zelfde eigenschappen als hout dus ook te bewerken en aftewerken als of het hout is. Ook schroeven en spijkeren is geen probleem.

9.Gereedschap direct schoonmaken met warm water en keukenpapier.