Verwarming & Sanitair

Workshop Actieve Gebouwen in Lessius Mechelen

Parallel aan het Warmtepomp Symposium op 14 september in Campus De Nayer loopt er dit jaar ook een workshop specifiek voor architecten in het kader van het onderzoeksproject 'IWT-TETRA project 080152. Actieve gebouwen: Woningen als energieleverend systeem'. Tijdens deze 8u durende workshop wordt een volledig beeld gegeven van het ontwerpproces van energieneutrale woningen. Beginnende bij de situering en definitie(s) van energieneutrale woningen worden de verschillende fasen van een ontwerpproces overlopen en worden de voornaamste aspecten van een ontwerp uiteengezet.

Situering

In het kader van de Europese 2020-doelstellingen zullen vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen 'bijna nulenergiegebouwen' moeten zijn. In 2010 verscheen in het Belgische Staatsblad reeds een definitie voor nulenergiewoningen, met het oog op certificering om in aanmerking te komen voor belastingsvermindering. Het doel van deze workshop is de deelnemers de nodige basiskennis en inzicht te verschaffen om efficiënt en doelmatig energieneutrale gebouwen te ontwerpen.

Inhoud

Tijdens deze 8u durende workshop wordt een volledig beeld gegeven van het ontwerpproces van energieneutrale woningen. Beginnende bij de situering en definitie(s) van energieneutrale woningen worden de verschillende fasen van een ontwerpproces overlopen en worden de voornaamste aspecten van een ontwerp uiteengezet.
Er wordt hoofdzakelijk ingegaan op de programmafase (haalbaarheidsstudie) en de voorontwerp-, ontwerpfase van de levenscyclus van het gebouw. Hierbij worden de voornaamste disciplines behandeld om een energetisch ontwerp tot een goed einde te brengen, namelijk:

- het architecturale vlak,
- de bouwfysica,
- en technieken.

Lees verder op Architectura.be