Nieuwbouw

Woonproject De Monade moet Ham nieuwe impulsen geven

Projectontwikkelaar Cordeel kondigt de bouw van 31 nieuwe appartementen en 1200 m² commerciële ruimte aan achter de kerk van Kwaadmechelen, deelgemeente van Ham. Samen met de herinrichting van het Kerkplein, moet woonproject De Monade vorm geven aan het nieuwe centrum van de gemeente. Alle vergunningen zijn afgeleverd. De Monade voorziet in 31 nieuwe wooneenheden verspreid over 3 clusters. De gelijkvloerse sokkel bindt de verschillende clusters en krijgt een invulling met commerciële ruimten. Ook het voormalige BNP Paribas Fortis kantoor wordt in het project opgenomen en zal in een nieuw kantoor aan de pleinzijde haar intrek nemen. Centraal tussen de bouwvolumes ontstaat een nieuwe groene ruimte. Het groenpark is zowel voor bewoners als bezoekers toegankelijk. Burgemeester Dirk De Vis is een tevreden man: “In Ham was al lang consensus over het feit dat we een nieuwe dorpskern nodig hadden om de gemeente aantrekkelijker te maken. De Monade zal, in combinatie met het vernieuwde Kerkplein, zorgen voor een aangename en herkenbare plek in het centrum van Kwaadmechelen.” De burgemeester is ervan overtuigd dat de nieuwe dorpskern Ham een nieuw elan zal geven. Dat verklaart ook de naam ‘De Monade’. Het Griekse woord ‘monade’ verwijst naar het begin van alles, het centrale element waarop alles gebouwd is.

Woonproject De Monade moet Ham nieuwe impulsen geven

Een regio in volle ontwikkeling

“Op dit moment zijn er bovendien te weinig appartementen in Ham, met De Monade komen we tegemoet aan de toenemende vraag,” gaat De Vis verder. “Het nieuwe centrum is dan ook een bijkomende troef voor onze regio, die in volle ontwikkeling is. Op de grens van de provincies Limburg en Antwerpen, is Ham uitstekend ontsloten door de E313. Ook de ligging langs het Albertkanaal geeft Ham heel wat economische mogelijkheden. Op enkele kilometers van Ham ligt Laakdal. Hier zal Nike haar Europese Logistieke Campus uitbreiden met een nieuw distributiecentrum van 40.000 m2, goed voor 500 nieuwe jobs!”

Grote raampartijen en buitenruimtes

De Monade biedt een mix van één- en tweeslaapkamerappartementen en luxueuze penthouses aan. Zij variëren van oppervlakte tussen 65 en 136 m2. Alle appartementen hebben grote raampartijen in de woonkamers om de buitenomgeving maximaal naar binnen te brengen. De riante buitenruimtes, met terrassen tussen 12 en 34 m2 groot, zijn op het zuiden of het zuidwesten gericht. Parkeerplaatsen, bergruimtes en een gemeenschappelijke fietsenstalling zijn ondergronds voorzien.

Elegante architectuur

Het Hasseltse bureau a2o-architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. De gevel bestaat uit glad bekist beton en gaat op subtiele wijze de dialoog aan met de omgeving. Het gelijkvloers straalt een eigen identiteit uit, verticale betonnen elementen zorgen voor een speels en onregelmatig ritme. Voor de eerste en tweede verdieping zijn het overwegend horizontale betonnen banden die het karakter van de gevel bepalen. De derde verdieping en de inpandige terrassen op de eerste en tweede verdieping zijn voorzien van houten bekleding.

Een voorbeeld van duurzaamheid

Met De Monade gaat Cordeel verder dan de wettelijk geldende energienormen. Zo heeft elk appartement een hoogrendement gaswandketel voor de opwarming van het water en de centrale verwarming. Ook de groendaken springen direct in het oog. Ze hebben niet alleen een esthetische functie, ze zorgen ook voor afkoeling in de zomer en houden de warmte binnen in de winter.

Woonproject De Monade moet Ham nieuwe impulsen geven

Projectontwikkelaar Cordeel Hoeselt

Projectontwikkelaar Cordeel is uiteraard niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwikkelde Cordeel Hoeselt onder meer Park Ekkelgarden in Hasselt, residentie d’Oude Brandweer en het Stadsplein in Genk, bibliotheek en residentie Biblum in Lummen, bibliotheek en appartementen De Markt in Diepenbeek.

Ook interessant