Wedstrijden en awards

Woonidee-award voor herbestemming oud bedrijfspand tot collectief woonproject

Woonidee-award voor herbestemming oud bedrijfspand tot collectief woonproject
Eva O’Connor
De provincie Antwerpen reikt ook dit jaar de woonidee-award uit, kortweg de WOAW. De award gaat naar Eva O’Connor, een bachelorstudente interieurvormgeving aan Thomas More Mechelen. Zij krijgt van de provincie inhoudelijke en financiële ondersteuning om een oude garage te herbestemmen tot een collectief woonproject.

Laureaat Eva O’Connor onderzoekt in haar bachelorproef ‘samenhuizen’ hoe een bestaand industrieel gebouw kan worden omgevormd tot een duurzaam en betaalbaar wooncollectief. In haar ontwerp voor een oude bedrijfsgarage in Borgerhout geeft Eva de site een circulaire en duurzame invulling, waarbij een deel van het bouwvolume plaatsmaakt voor groene daktuinen. Ook wordt er bekeken of er ruimte kan worden gecreëerd voor economische activiteiten. Dit heeft een positieve impact op zowel de stad als haar bewoners. Het ontwerp stimuleert diversiteit door bewonersgroepen met verschillende achtergronden te combineren.

WOAW-winnares Eva O’Connor: ‘Ik ben zeer blij dat de provincie mijn onderzoek een duwtje in de rug wilt geven. Door deze gebouwen nieuw leven in te blazen, kunnen we niet alleen de impact op het milieu verminderen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap.'


In haar onderzoek bestudeert Eva de verdeling tussen openbare en privéruimtes grondig. Ze kijkt specifiek naar welke functies nog meer met anderen kunnen worden gedeeld. Door deze aanpak kun je op elk moment kiezen of je wel of niet deel wilt uitmaken van een groep, en ontstaan verschillende soorten ruimtes, variërend van gedeelde ruimtes tot halfopen en semi-prive-gebieden tot privéruimtes. Het doel is om de principes van haar onderzoek om te zetten in theoretische modellen die als handige gids kunnen dienen bij het herbestemmen van industrieel patrimonium naar collectieve woonprojecten.

Gedeputeerde voor Wonen Kathleen Helsen: “Het winnende ontwerp slaagt erin om een antwoord te geven op actuele woonnoden zonder nieuwbouw. Hier draait het om herbestemming van voormalig industrieel patrimonium naar hedendaagse concepten zoals woningdelen of cohousing. De nood aan collectieve woonvormen bestaat zeker al in een stedelijke context, maar misschien kan Eva’s concept wel in een meer landelijke context functioneren ook. Ik ben zeer benieuwd hoe ze een draaiboek kan uitwerken om op verder te bouwen, mede dankzij onze steun. Over een jaar gaan we weer van ons WOAW laureaat horen. Succes!”


De WOAW

Met de jaarlijkse woonidee-award gaat de Dienst Wonen van de provincie Antwerpen op zoek naar jonge, geëngageerde creatievelingen met innovatieve woonideeën. Laatstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit en onderzoekers of professionals die een maatschappelijk verschil willen maken, kunnen hun voorstel indienen voor de WOAW 2024. Inhoudelijk moeten die ideeën aansluiten bij minstens twee van de vier richtinggevende thema’s uit de provinciale beleidsnota wonen:
  1. duurzaamheid & circulariteit,
  2. veerkracht & gezondheid,
  3. beschikbaarheid & betaalbaarheid,
  4. verhuismobiliteit & diversiteit van het woonaanbod.

Een klankbordgroep van experts, samengesteld door de provincie, geeft een jaar lang inhoudelijke begeleiding aan de laureaat. Samen met een startbudget van 5.000 euro is dit een duwtje in de rug om het idee verder te ontwikkelen tot een concreet concept. Na een jaar wordt dit officieel voorgesteld aan beleidsmakers en professionele woonactoren, die er dan mee aan de slag kunnen gaan.

Ook interessant