Interieur

Woondetailhandel heeft nog steeds last van recessie

De woondetailhandel heeft ook in het derde kwartaal 2009 last van de recessie gehad. Uit onderzoek van Van Es Marketing Services blijkt dat er aanzienlijk minder besteed is aan woninginrichting. Bij de gemiddelde woondetailhandelaar daalde de omzet met 6,8% in vergelijking met dezelfde periode 2008.

De grootste omzetdalingen vonden plaats bij meubelzaken (-11,1%), keukenwinkels (9,4%) en parketzaken (-10,5%). Relatieve verbeteringen waren zichtbaar bij de detailhandel in Verlichting, Woninginrichting, Woningtextiel en Slapen. In het onderzoek zijn ook de doe-het-zelfbranche en tuincentra meegenomen. De omzet van dhz daalde het derde kwartaal met 3,7%, terwijl bij tuincentra sprake was van een omzetplus van 3,4%.

Van Es heeft een verband gelegd tussen de locatie van de woonwinkel en de ontwikkeling van de omzet. Woonwinkels op `grootschalige concentratie/woonboulevards` zagen hun omzet met 10,4% afnemen. Bij woonwinkels in een `grootstedelijke winkelstraat` nam de omzet met 9,6% af, terwijl woonwinkels in een `dorps- of stadscentrum` hun omzet relatief zagen aantrekken met respectievelijk -3,9% en -2,1%.

Gebaseerd op: Meubel