Interieur

Woon- en interieurbeurs Cocoon: vanaf 17/11 in Brussel

Vandaag willen we onze eigen tijd terug in handen nemen. We verlaten de virtuele wereld voor de realiteit en leggen de nadruk op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bovendien herontdekken we het pure ambacht: producten die met liefde en geduld gemaakt zijn. Een levensfilosofie waarmee je nader kunt kennismaken op Cocoon, de woonbeurs die plaatsvindt van 17 tot en met 25 november.

Let’s take it slow
Onze maatschappij gaat sneller en sneller, onder meer door de technologische revoluties die elkaar in een ijltempo opvolgen. De nieuwste iPhones, tablet-pc’s, draadloze 4G-netwerken, supersonische treinen en vliegtuigen: sciencefiction wordt vandaag ingehaald door de werkelijkheid. De gevolgen laten zich natuurlijk snel raden. Stress en deadlines zijn doodnormale zaken geworden. Onthaasten is geen modewoord meer; vandaag is het een must om af en toe de knop op OFF te kunnen zetten. Let’s take it slow!

Slow Living
Slow living staat voor trager mogen gaan. Die levenshouding vloeide voort uit de slowfood, een beweging die in het Italiaanse Piemonte in het leven werd geroepen als tegenreactie op de fastfood en die draait om langzaam voedsel bereiden en eten. Sinds de beweging het licht zag, zijn er in meer dan 50 landen meer dan 80.000 leden. Trager gaan is dus wel degelijk een trend en niet alleen op het vlak van food. Vandaag bestaan er tientallen voorbeelden: slow travel, slow architecture, slow fashion, slow sports, slow design …

De gemene deler is eenvoudig: de tijd nemen. Om iets te maken, te beleven, te zien. Wie slow gaat, ziet het leven door een andere bril en hecht waarde aan de kleinere zaken des levens. Niet voor niks zijn vakmanschap en authenticiteit vandaag een ware trend. We zoeken een echte kaas van bij ons die jaren gerijpt heeft en geproduceerd werd door iemand die het metier kent. We laten een kast op maat maken. We trekken door het bos met picknickmand om de natuur ten volle te beleven.



Slow op Cocoon
Op Cocoon bekijken we hoe de slowtrend leeft in onze maatschappij vandaag. Op het vlak van food, maar ook van design en lifestyle in de brede zin van het woord. Verschillende trendzones pikken in op het thema door vernieuwende concepten te tonen die de laatste jaren het levenslicht zagen en passen binnen het thema van The Slow Life. De zes zones zijn Living Well, Shopping, Living Today, Technics, Home Classics en Inspiration & Advice.

Maar er zijn ook cateringpunten waar de bezoekers kunnen onthaasten en genieten van de goede dingen van het leven. Slow staat daarnaast ook voor ecologie, Scandinavië, Italië en natuur. Al die facetten zullen op een creatieve manier aanwezig zijn om de bezoekers van Cocoon een slowervaring te geven. Of hoe een beurs ook traag kan en mag zijn.



Zweedse keuken
Smartmat is een nieuw initiatief van de Zweedse Antwerpenaar Anders Asarby. Dankzij Smartmat behoren eindeloze discussies over het menu van de dag tot de voltooid verleden tijd. Het Zweedse concept (‘mat’ is Zweeds voor ‘maaltijd’) bestaat erin dat je elke week een boodschappentas krijgt vol verse producten aan huis, compleet met de recepten voor heerlijke, gezonde en gevarieerde maaltijden.

Via verschillende formules kunnen koppels en gezinnen met kinderen voor verschillende dagen verse voeding aan huis laten leveren volgens een vastgelegd menu. Gedaan met de ‘Wat gaan we vandaag eten’-stress! De menuplanning is in handen van een team van voedingspecialisten dat waakt over de kwaliteit van wat op je bord belandt.

Nieuw designicoon op Cocoon
Forest Avenue uit Wevelgem maakt al twaalf jaar panelen voor tuinomheiningen en afschermwanden met natuurlijk vlechtwerk van hazelaar- of wilgentakken. Onlangs ontwikkelde het merk het synthetische vervangmateriaal Fiber. Die kunststof combineert het beste van beide werelden: de look & feel van natuurlijke takken en de langere levensduur, UV-bestendigheid en mogelijkheid tot vlechtwerk met verschillende structuren, kleuren en afmetingen van kunststoffen.

De eigenwijze ontwerper Gerd Couckhuyt onderwierp dit innovatief en wereldwijd gepatenteerd materiaal aan de ultieme architecturale test. Het resultaat? Het prachtig gesculpteerde zitmeubel Mökki, te bezichtigen op Cocoon 2012.

Praktische info
Cocoon 2012 • 17/11 - 25/11
Brussels Expo
www.cocoon.be (tickets online beschikbaar)