Vastgoed

Woningen weer duurder: Gemiddeld €419.000 voor een huis in Nederland

Woningen weer duurder: Gemiddeld €419.000 voor een huis in Nederland
Als jij van plan bent om je huis te verkopen, dan zal je waarschijnlijk de volle prijs ervoor krijgen. De woningmarkt is op het moment aan het floreren waardoor huizen gemiddeld €419.000 zijn in Nederland. Als jij een waardebepaling van jouw huis wilt krijgen, kun je naar een internetmakelaar gaan om deze te laten maken. Het is echter wel zo dat als jij weer een huis wilt kopen, je er ook flink voor moet betalen. Hoe dit kan, lees je in dit artikel.

De prijzen stijgen

Een nieuwe eengezinswoning kon je in 2014 kopen voor 185.000 euro. Dit zal je nu minimaal 288.000 euro kosten voor een nieuwbouwwoning. Een flink verschil dus. In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen met wel zeven procent. Het Economisch bureau van ABN Amro heeft ook een voorspelling gedaan dat dit nog met vier procent gaat stijgen het aankomende jaar. Deze dramatische stijgen resulteert er echter wel in dat minder mensen een huis kunnen vinden die ze ook daadwerkelijk kunnen betalen. Als er dan geen potentiële woning op de markt te vinden is, gaan mensen huren. Daardoor gaan de huurprijzen ook weer flink omhoog. Misschien is dit het moment om jouw huis te verkopen!

Waarom zijn huizen zo duur?

Maar hoe komt dit dan? Uit een recentelijk onderzoek is gebleken dat dit komt door het woning te kort. Er zijn veel te weinig woningen. Er zal zelf een tekort zijn van 235.000 woningen. Na de economische crisis van 2008 is dit te kort voornamelijk ontstaan. Veel bouwbedrijven gingen toen failliet omdat de bouw van nieuwe huizen kwam stil te staan. Veel minder mensen gingen daardoor in de bouw werken én werden er natuurlijk geen huizen meer gebouwd. Het aantal bouwvakkers in Nederland is dan ook tussen 2008 en 2016 meer dan gehalveerd. Het is ook zo dat er strenge milieuregels zijn die moeten worden gehanteerd. Er zijn daarom minder bouwvergunningen afgegeven. Dit leidt dan ook automatisch tot minder opgeleverde huizen. Volgens de ABN Amro is het streven van het bouwen van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar ver buiten bereik. Er zijn dus te weinig bouwvakker en bouwmaterialen om aan de vraag naar woningen te voldoen. Dit alles verklaar dan ook wel waarom de huizenprijzen zo intens hoog liggen. Het is dan ook duidelijk dat hier iets aan moet worden gedaan als iedereen in Nederland uiteindelijk een betaalbaar huis wil hebben.

Ook interessant