Duurzaam Bouwen

Woningen klaarstomen voor strengere energie-eisen

De bouwsector leeft in onzekerheid. De steunmaatregelen voor de woningbouw vallen een voor een weg. Vanaf het midden van dit jaar vreest de sector een serieuze terugval in het werkvolume. Nochtans zou er werk genoeg moeten zijn. De nood om aan de toekomstige, strengere, klimaat- en energie-eisen te voldoen, is erg groot. Zonder steunmaatregelen kunnen deze eisen nooit behaald worden. Om het duurzaam en energiezuinig bouwen en renoveren aan te moedigen, stelt Bouwunie een doordacht ondersteuningsplan voor.

Dankzij het relanceplan heeft de bouwsector zich tijdens en in de nasleep van de financiële en economische crisis staande weten te houden. De lagere btw op een schijf van 50.000 euro voor de bouw van een nieuwe woning en het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw in heel België hebben de bouwsector ondersteund tijdens de crisis. Heel wat bouwlustigen hebben hun bouwplannen versneld. Ook omwille van de 21% btw i.p.v. de 10% Vlaamse registratierechten die vanaf nieuwjaar geheven wordt op bouwgrond die samen met een nieuw gebouw gekocht wordt. De bouwconjunctuur is evenwel nog niet hersteld tot op het precrisisniveau. En ondertussen lopen de relancemaatregelen af. Het effect ervan dooft langzaam maar zeker uit. Voor de eerste maanden van 2011 hebben de Vlaamse bouwbedrijven nog werk maar vanaf midden 2011 vreest de bouwsector een serieuze terugval. Nieuwe klanten hebben geen stimulans meer om te starten met hun bouwproject.

Daar komt nog bij dat het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken aan woningen tussen vijf en vijftien jaar oud, op 30 juni afloopt. Het leidt geen enkele twijfel dat deze maatregel niet mag aflopen en definitief ingevoerd moet worden. Het lagere btw-tarief is al 10 jaar van toepassing. Verbouwers rekenen er echt wel op. Een stijging naar 21% betekent voor hen geen terugkeer naar een normaal tarief maar staat gelijk met een btw-verhoging. Dit zet de deur voor het zwartwerk wagenwijd open!

Wonen, en dan vooral wonen in een kwaliteitsvolle woning, is een basisrecht. En ondertussen verstrengen de normen en eisen waaraan nieuwe en bestaande woningen moeten voldoen. Isolatie, hoogrendementsglas, vloerverwarming, ventilatie en luchtdichtheid worden alsmaar belangrijker. De evolutie naar duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen is dé uitdaging voor de volgende jaren. Maar zonder ondersteuning zullen heel wat gezinnen niet kunnen overgaan tot de noodzakelijke investeringen om hun woningen energiezuiniger te maken.

Bouwnie pleit dan ook voor een doordacht ondersteuningsplan. Dit bevat o.a. het definitief maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor renovatiewerken aan woningen van ouder dan 5 jaar (voor woningen ouder dan 15 jaar is dit al van toepassing), het invoeren van een verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraakwerken met heropbouw in gans België (was tijdelijk zo dankzij de relancemaatregelen en nu enkel nog in 32 steden en gemeenten), de invoering van een verlaagd btw-tarief van 6% voor de bouw van een doorsnee gezinswoning (wonen is immers een basisrecht) en een verhoging en uitbreiding van de belastingverminderingen en premies voor energiebesparende investeringen. Zeker voor bouw- en renovatie-pioniers. Wie nu al verder wil gaan in zijn of haar investeringsinspanningen dan wat de wet voorschrijft, verdient extra ondersteuning.