Buitenschrijnwerk

Wonen in een kerk, van traditie naar moderniteit

Wonen in een kerk, van traditie naar moderniteit
Steeds meer architecten ontwerpen oplossingen voor het wonen in een kerk gebouw. Het volledig glazen GEALAN-KUBUS systeem speelt hierop in.

Historische kerk wordt moderne leefruimte

Al meer dan 60 jaar doet de Vredeskerk dienst als kerk. Vandaag de dag is het een uitstekend voorbeeld van hoe het moderne leven kan voortgaan binnen heilige architectuur. Het GEALAN-KUBUS® volledig glazen systeem speelt hier een belangrijke rol in de succesvolle transformatie van traditie naar moderniteit.

De indrukwekkende muren van de Vredeskerk in Tilburg, gebouwd in 1953, vieren dit jaar hun 70-jarig bestaan. Gedurende meer dan 60 jaar werden diensten gehouden in de Vredeskerk. Inmiddels is het kerkgebouw opnieuw ingewijd, men kan in Tilburg n u wonen in een kerk gebouw. Met minutieuze planning en vakmanschap zijn in de universiteitsstad moderne woningen gecreëerd. De architect gebruikte het GEALAN-KUBUS® premium volledig glazen raamsysteem als een functioneel en optisch element tussen traditie en moderniteit.

Thomas Bedaux van architectenbureau Bedaux de Brouwer Achitecten legt uit waarom het profielsysteem precies het juiste was voor het veelbesproken transformatie project: "Wat we vanaf het begin hebben gedaan, is dat we de ramen altijd achter metselwerk plaatsen, zodat je helemaal geen frame kunt zien. Daarom hebben we voor dit project GEALAN kozijnen gekozen."

Gealan - Wonen in een kerk, van traditie naar moderniteit
De 39 appartementen werden ingevoegd in de zijbeuken van de bakstenen kerk. Het hoofdschip met zijn hoge kolommen, waar gelovigen vroeger het gebed beleefden, dient nu als een gedeelde leefruimte voor jonge bewoners. De ornamentvrije stijl van de kerk blijft er modern uitzien. De enige ingreep in de bestaande bouw was de vergroting van de ramen aan de zijkanten. Wil je wonen in een kerk dan heb je immers meer licht nodig. De architect legt de noodzaak uit: "Vroeger had de kerk kleine ramen. Je hebt meer daglicht nodig dan wanneer je de kerk als kerk gebruikt. Dus hebben we de raamdorpels lager gemaakt. Op de eerste verdieping heb je een vensterbank en dan ongeveer twee meter hoge ramen. Begane grond heb je kamerhoge ramen. We hebben de openingen vergroot in het metselwerk. Aan de zijkanten zag je de snijranden van het inzagen. We hebben dit afgedekt met aluminium panelen en het systeem GEALAN-KUBUS-® achter het metselwerk gemonteerd."

De nieuwe ramen brengen veel daglicht in de woning en de GEALAN-acrylcolor® kleur kwartsgrijs is aan de buitenzijde minimaal zichtbaar. De uitstraling van een vastglas element geeft rust in de gevel.

Wonen in een kerk, design en functionaliteit combineren

Innovatieve raamsystemen stellen bouwers, architecten en planners in staat om energiezuinige gebouwschil te realiseren met hoge ontwerpnormen. Net als in het veeleisende Vredeskerk project zorgt GEALAN's vlaggenschip GEALAN-KUBUS-systeem® voor maximaal glasoppervlakte van draaikiepramen en balkondeuren. Dankzij de minimale profielbreedte van binnen naar buiten verstoort het kader het zicht niet. Met een vleugel die van buitenaf onzichtbaar is, laat het premiumsysteem een buitengewone hoeveelheid licht in de woning toe, brengt het een moderne uitstraling zonder het historische gebouw te overbelasten.

De focus bij de ontwikkeling van het GEALAN-KUBUS® raamsysteem werd gelegd op een consequent ontwerp om klanten mooie ramen met echte onderscheidende kenmerken te bieden. Om deze reden werden de dichtingen op het kader volledig achterwege gelaten in het ontwerpproces. Dit gaf aanleiding tot de uitdagende taak om de verschillende functies van glasdichting en kader-vleugel dichting in één afdichtingsdoorsnede te integreren.

Maar wil je wonen in een kerk dan is het uiterlijk slechts één kant van de medaille: het GEALAN-KUBUS® volledig glazen systeem bereikt topwaarden voor regendichtheid, windbelasting en luchtdoorlatendheid. De systeemafmetingen zijn 100 mm breedte voor de combinatie kader-vleugel als ook de middenstijl van de stolpramen en balkondeuren. Dit betekent het kozijnkader en de tussenstijlen dezelfde afmeting hebben van 100mm, dit zorgt voor ongekende symmetrie en esthetisch rust overbrengt naar het oog van de toeschouwer.

Gealan - Wonen in een kerk, van traditie naar moderniteit

Historisch gebouw krijgt uitstekende isolatie die wonen in een kerk mogelijk maakt

De wanden van de Vredeskerk hebben ondersteuning gekregen op het gebied van energie-efficiëntie door hun nieuwe kozijnen. Met een geteste Uf-waarde van 0,88 W/(m²K) bereiken de elementen een U-window waarde van 0,84 W/(m²K), het innovatieve volledig glazen systeem GEALAN-KUBUS® behaalt de beste prestatiewaarden en voldoet ook aan de criteria van IFT passiefhuis. De uitstekende thermische isolatie-eigenschappen worden bereikt door een innovatief profielontwerp en het gebruik van IKD® schuimtechnologie in het kozijnprofiel. Goed om te weten voor raamfabrikanten: met STV®, statische droge beglazing, combineert GEALAN-KUBUS® alle GEALAN-innovaties in één product als een premium systeem.

Architect Thomas Bedaux is zeer tevreden over de verbouwing van de Vredeskerk in Tilburg: "Toen we klaar waren, waren de mensen uit de stad heel blij. Het was 50 jaar lang een kerk en nu zal het de komende 50 of 100 jaar huisvesting zijn."

Wil je meer weten over wonen in een kerk, in deze korte video neemt de architect je mee door het indrukwekkende pand van de gemoderniseerde Vredeskerk.


Over het renovatieproject:
  • Wonen in een kerk gebouw
  • Naam object: Vredeskerk
  • Stad / Land: Tilburg / Nederland
  • Bouwjaar: 1953
  • Jaar van renovatie: 2022
  • Systeem: GEALAN-KUBUS®
  • Kleur: GEALAN-acrylcolor® RAL 7039
  • Architect: Bedaux de Brouwer Architekten
  • Verwerker: Wijnsma Kozijnen B.V., Alkulux B.V.

Ook interessant