Algemeen

Wonen en werken op water in Rotterdam

Met de watertaxi naar het werk. Met de boot naar school, en een hapje eten in een drijvend restaurant. In de toekomst is het mogelijk in Rotterdam. Er komt steeds meer havengebied vrij in Rotterdam, doordat bedrijven naar onder meer de Maasvlakte wegtrekken. Woningcorporatie Woonbron en de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam (OSR) hebben voor de Heijsehaven het project Heijplaat Haven, ruimte voor pioniers opgezet.

Binnen dit project worden de mogelijkheden voor wonen en werken op het water onderzocht. Met het project willen Woonbron en OSR ruimte bieden aan startende ondernemers en kunstenaars en de relatie tussen de Heijsehaven en het dorp Heijplaat verstevigen. Een woordvoerder van woningcorporatie Woonbron licht toe: “De voorlopige ontwerpen voor de werkeilanden zijn klaar en worden nu getoetst, om te kijken of de plannen daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om te wonen op water.”

De plannen zijn de uitkomst van een brainstormsessie die eind april 2008 is gehouden om te bedenken wat er mogelijk is met de Heijsehaven. De plannenmakers waren vertegenwoordigers van de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam, de Vereniging Wijkbewoners Heijplaat, de Stichting QI, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting, ondernemers en woningcorporatie Woonbron.

“De mensen die we daar willen laten werken en wonen komen uit de innovatieve sector. Ze moeten een relatie hebben met water in hun werk, dus van mensen in watermanagement tot aan industrieel ontwerpers die motoren voor boten ontwerpen,” aldus de woordvoerder van Woonbron. Mensen die in aanmerking willen komen om te wonen en werken op het water in de Heijsehaven in Rotterdam, kunnen zich aanmelden via een website.

“Ook worden er zogenaamde innovation docks ontwikkeld. Daar ligt de nadruk niet op wonen en werken, maar meer op werken en leren, ” voegt de woordvoerder toe. Leerlingen van het Alberda College kunnen in de toekomst dus naar een drijvende school.
Build for Life