Algemeen

Witteveen+Bos beloond voor werkelijke CO2-reductie

Als eerste adviesbureau in Nederland heeft Witteveen+Bos niveau 5 van de SKAO CO2-Prestatieladder behaald met gebruikmaking van de Branchegerichte Toelichting. De organisatie kreeg het certificaat op 6 december 2012 toegekend, na een audit door de certificerende instelling KEMA.
In 2009 introduceerde ProRail de CO2-Prestatieladder om grip te krijgen op de CO2-uitstoot van hun projecten. Een leverancier van ProRail die zich certificeert op deze ladder toont onder meer aan inzicht te hebben in de eigen ‘voetafdruk’, daarover doelstellingen te hebben geformuleerd en transparant te zijn. Een certificering op de ladder betekent een voorsprong in de aanbesteding.

De CO2-Prestatieladder is ooit ontworpen voor de uitvoering van werken: hoe kan tijdens de bouw of het onderhoud van een werk zoveel mogelijk CO2 worden bespaard? Daarnaast is het instrument bedoeld om opdrachtnemers aan het denken te zetten over de CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering. Met andere woorden: doe je het licht op kantoor ‘s avonds uit en kan je wat vaker met de trein in plaats van met de auto reizen?

De ladder wordt inmiddels ook ingezet door Rijkswaterstaat bij aanbesteding van ingenieursdiensten en door gemeenten en provincies. Ingenieursbureaus kunnen een grote bijdrage leveren aan de terugdringing van de CO2-uitstoot. Die bijdrage zit in de ontwerpen die ze maken: innovaties in de fysieke inrichting van de maatschappij, oplossingen voor de levensduur van een object en rekening houden met CO2-consequenties in de hele levenscyclus. De ladder stuurde tot voor kort echter voor een groot deel op de CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering van ingenieursbureaus. Deze uitstoot is relatief klein, vele tientallen malen minder dan de winst die te behalen valt door het maken van slimme ontwerpen.

Witteveen+Bos heeft, samen met toen nog Royal Haskoning en in overleg met de beheerder van de CO2-Prestatieladder, de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO), het initiatief genomen tot het schrijven van een branchegerichte toelichting op de ladder voor de ingenieursbranche. Deze toelichting is sinds 30 november van dit jaar van kracht en moet ervoor zorgen dat de meest effectieve CO2-besparingen worden beloond. We hebben hiermee bereikt dat ingenieursbureaus worden afgerekend op de kern van de zaak: het verantwoord inrichten van de maatschappij. Ook ingenieurs doen ’s avonds graag het licht uit op kantoor, maar nog liever bedenken ze slimme oplossingen waar iedereen beter van wordt.
Build for Life