Tuin

Winterzonnebrand bij Buxus

Winterzonnebrand bij Buxus
De vaak gebruikte groenblijvende Buxus of palm is in feite een schaduwplant, zoals de bekende bodembedekker Pachysandra terminalis en de mooie Sarcococca of vleesbes- heestertjes die tot dezelfde palmfamilie of Buxaceae behoren.

Het is dan ook vaak voorkomend dat buxus zonnebrand gaat vertonen, startend vooral in de late winter, en erger wordend in het voorjaar. Het bruin- en zelfs koperachtig verkleuren van de blaadjes geschiedt inderdaad meestal aan de zonzijde, dus de zuidkant van de plant.

Tijdens de winter blijven de buxusbladeren immers water verdampen, dat noodzakelijk aangevuld dient te worden door de wortels van de plant. Indien nu door vorst bijvoorbeeld dit water niet opneembaar is, zal het bladweefsel onherroepelijk vocht verliezen en uiteindelijk bronskleurig worden en afsterven. Gelukkig zijn de takken en knoppen daarom echter nog niet aangetast, en kan de plant mits wat geduld nieuw loof aanmaken dank zij het sterk regenererend vermogen van de buxusplant. Dank zij die eigenschap en de trage groei wordt buxus dan ook sinds oudsher gebruikt om in vormen te snoeien.

Lees het complete artikel op Groen.net