Nieuwbouw

Winteropleidingen staan garant voor kwaliteit in de bouw

De komende weken kunnen bouwvakarbeiders opnieuw de werf inruilen voor een klaslokaal om hun vaardigheden bij te spijkeren tijdens de winteropleidingen. Vooral de opleidingen rond veiligheid zoals basisveiligheid ‘VCA’ en ‘veilig werken op hoogte’ zijn populair maar ook de opleidingen waarin vakkennis wordt bijgebracht zoals ‘betonstaal lassen’ en de opleiding ‘graafmachine’ boeken succes. Verwacht wordt dat ruim 11.000 bouwvakarbeiders meer dan 170.000 uren les volgen.

De winterperiode is het ideale moment om bouwvakarbeiders bij te scholen. Door de moeilijke weersomstandigheden in de wintermaanden kan er vaak niet gewerkt worden. Het is dus een pluspunt om werknemers in de winter hun professionele kennis en vaardigheden verder aan te scherpen en de vereiste opleidingsattesten te laten behalen.

Voor veel bouwvakarbeiders behorend tot paritair comité nr 124 is dit het ideale moment om veiligheidsopleidingen zoals ‘basisveiligheid VCA’, ‘veilig werken op hoogte’ en ‘asbestverwijdering’ te volgen maar ook technische opleidingen behoren tot de meest gekozen cursussen. Het gaat dan om ‘rijvaardigheid auto, bestelwagen, vrachtwagen’, ‘betonstaal lassen’ en de opleiding ‘graafmachine’. Per persoon kan er tot 160 uur opleiding gevolgd worden binnen dit systeem.

Uit cijfers van fvb-fcc Constructiv, het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwsector blijkt dat vorige winter, de winter van 2013-2014, 10.859 Vlaamse arbeiders een winteropleiding bijwoonden. Zij volgden in totaal 161.877 uren les. Voor deze winter zijn meer uren les voorzien: 170.000 en de inschrijvingen daarvoor lopen binnen. Bij de start van het systeem zijn er al 1656 arbeiders ingeschreven, goed voor 26.624 uren les.

“Bouwunie faciliteert in heel Vlaanderen zo’n 100 opleidingen met verschillende partners, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Het systeem van de winteropleidingen heeft zijn nut in het verleden bewezen. Als het sneeuwt of regent is er geen verlet maar kunnen bouwvakarbeiders verder opgeleid worden. Dit komt de kwaliteit van onze bouwvakarbeiders en de kwaliteit van onze afgeleverde producten alleen maar ten goede.”

Ook interessant