Bedrijfsnieuws

Winstgevend BAM somber over komende tijd

BAM heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van € 66 mln (H1 2010: 2010). Vastgoed heeft met € 1,2 mln weer een positief resultaat laten zien (H1 2010: -€ 20,4 mln), maar AM boekte nog een licht negatief resultaat. CEO Nico de Vries geeft voor het tweede jaarhelft een 'code oranje' af: een aantal markten waaronder vastgoed laten nog geen verbetering zien en de prijzen blijven dalen. BAM prognosticeert een winst van € 120 mln over heel 2011.

BAM verbeterde het eerste halfjaar de marge tot 2,4% (H1 2010: 1,9%). Dat komt met name op het conto van het goeddraaiende Infra. Maar juist ook voor Infra voorziet BAM meer concurrentie, minder werk door bezuinigingen bij overheden en smallere marges.
Ook bij Vastgoed blijven de marges smal. Wel is de marge in H1 2011 met 0,4% weer positief. Het positieve resultaat van Vastgoed in zijn geheel is te danken aan de goed draaiende Belgische activiteiten, in Nederland (AM) en het VK waren de activiteiten licht negatief. Wel verwacht BAM dat AM over heel 2011 breakeven zal draaien.

In totaal heeft Vastgoed de woningverkopen in vergelijking met H1 2010 op peil weten te houden (H1 2011: 1225 woningen). Maar terwijl de verkopen in Q1 2011 stegen ten opzichte het eerste kwartaal 2010, daalden ze in Q2 2011 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkopen vonden plaats tegen flinterdunne marges.

In tegenstelling tot het beleid om het geïnvesteerde vermogen terug te brengen is het in H1 2011 toegenomen naar € 1,6 mrd (H1 2010: € 1,5 mrd). Dat komt door het innemen van posities als gevolg van het uitontwikkelen van enkele projecten.
In het tweede halfjaar zal BAM het geïnvesteerd vermogen met enkele tientallen miljoenen terugbrengen als gevolg van het verkopen van uitontwikkelde projecten en grondposities. BAM verwacht geen afschrijvingen meer te hoeven doen. Ambitie is om het geïnvesteerd vermogen binnen zo'n vijf jaar met enkele honderden miljoenen omlaag te krijgen.
Het eigen vermogen dat vastzit in de vastgoedinvesteringen is toegenomen naar € 966 mln (2010: € 831 mln). Het vreemd vermogen in de vastgoedinvesteringen bedraagt € 664 mln (2010: € 709 mln).

CEO Nico de Vries is negatief over de komende tijd en vindt de laatste prognoses van het EIB te positief. Zijn 'code oranje' geldt voor alle markten waar BAM actief in is, in alle markten gaan de marges omlaag.
Hoewel BAM geen concrete plannen heeft en geen voorzieningen heeft getroffen, houdt het bedrijf rekening met de mogeljikheid van reorganisaties. Dat zal dan gaan om vestigingen in een regio en niet voor bepaalde bedrijfsonderdelen. Soms zal de keuze echter ook kunnen zijn dat werken tegen verlies worden aangenomen om de continuïteit van een bepaalde vestiging te waarborgen.

Ook interessant


Build for Life